Ratatouille – jednoduchý a rýchly obed po francúzsky

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ratatouille – jednoduchý a rýchly obed po francúzsky

Nenad Brankovic
Nenad Brankovic

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • provensálske korenie
  • 2 baklažány
  • 2 väčšie červené papriky
  • 2 cukiny alebo 1 mladá tekvička
  • 2 väčšie mäsité paradajky
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • čierne korenie a soľ
  • Ingrediencie
  • provensálske korenie
  • 2 baklažány
  • 2 väčšie červené papriky
  • 2 cukiny alebo 1 mladá tekvička
  • 2 väčšie mäsité paradajky
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • čierne korenie a soľ
  • Nutričné hodnoty

    Ratatouille je klasické francúzske jedlo, ktoré pochádza z oblasti Nice a má nekonečné množstvo variácii. V krátkosti však ide o miešanú restovanú alebo zapečenú zeleninu. My sme recept trochu upravili a namiesto zdĺhavého restovania a dusenia sme zeleninku dali zapiecť do rúry. Stačiť vám bude pár kúskov sezónnej zeleniny, kvalitný paradajkový pretlak a najmä voňavé provensálske bylinky. Ratatouille môžeme podávať ako samostatné jedlo s bagetou alebo je to aj výborná príloha k mäsu, najmä ku grilovanému a taktiež aj k rybe.

    Ratatouille - skvelá zelenina trochu inak

    Postup:

    1. Baklažán pokrájame na stredne  veľké kúsky, posolíme a necháme cca 20 minút odležať, aby sme z neho dostali horkosť.
    2. Potom si nachystáme základ - paradajkový pretlak zmiešame s prelisovaným cesnakom, na drobno nakrájanou cibuľkou a provensálskym korením a vylejeme na dno zapekacej misy.
    3. Baklažán, cuketu, paradajky a papriku nakrájame ne tenké kolieska a postupne ich pravidelne ukladáme jedno za druhým.
    4. Zeleninu jemne polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a podľa potreby ešte dochutíme provensálskym korením, zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia cca 45 minút, alebo kým zelenina nie je mäkká. Potom fóliu stiahneme a dopečieme ešte cca 15 minút.
    5. Podávame s chrumkavou bagetou alebo ako prílohu k jedlám z mäsa.
     
    salámová pizza
    30

    min