Bryndzové pečivo – chutné domáce krekry

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie
  • 250 g bryndze
  • 250 g hladkej múky
  • Hrsť čerstvého rozmarínu
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 čajová lyžička soli
Ingrediencie
  • 250 g bryndze
  • 250 g hladkej múky
  • Hrsť čerstvého rozmarínu
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 čajová lyžička soli

Nutričné hodnoty

Billa
Domáce bryndzové pečivo z májovej bryndze je ako stvorené na večer s pohárom bieleho vína. Určite si aj Vy zaslúžite trochu domácej pohody, trebárs aj pri televízore s chutným bryndzovým chrumkaním.

Bryndzové pečivo stvorené na večer k poháru bieleho vína

Postup:

  1. Zmiešame hladkú múku s bryndzou, zmäknutým maslom, soľou, vaječnými žĺtkami a nasekanými ihličkami rozmarínu bez stoniek. Ak nie je po ruke rozmarín, môžeme skúsiť aj iné bylinky, alebo napr. lyžičku červenej sladkej papriky. Cesto miešame ručne alebo za pomoci kuchynského mixéra. Po chvíli hnetenia nám vznikne trochu lepivé cestom ktoré zabalíme do kuchynskej fólie a dáme ho do chladničky na cca 2 hodiny.
  2. Tesne pred vybratím si pripravíme pracovnú dosku, ktorú pomúčime hladkou múkou a valčekom na cesto vyvaľkáme na približne 0,5 cm výšku. Možno sa nám bude lepšie pracovať, keď cesto najprv rozdelíme na dve časti.
  3. Potom cesto pokrájame ostrým nožom na pásy, na ktorých urobíme cik-cak zárezy. Vzniknú nám tak podobne veľké trojuholníčky, do ktorých následne za pomoci napr. slamky urobíme vždy niekoľko dier. Z trojuholníčkov sa tak stanú malé „syry“.
  4. Tie potom položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi 8 minút, samozrejme záleží na veľkosti keksov. Nemali by byť príliš zlatisté, ak sa nám zdajú mäkké, nevadí, po vychladnutí ešte stuhnú. V podstate sa k cestu môžeme počas pečenia správať ako k lineckému cestu.