Marhuľový koláč z lístkového cesta

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na marhuľový koláč:

Na 500 g lístkového cesta:

Na tukové cesto:

Na vodové cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 75 ml vlažnej vody
  • štipka soli
  • 1 lyžička octu
  • 1 žĺtok
Ingrediencie

Na marhuľový koláč:

Na 500 g lístkového cesta:

Na tukové cesto:

Na vodové cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 75 ml vlažnej vody
  • štipka soli
  • 1 lyžička octu
  • 1 žĺtok

Nutričné hodnoty

Billa

Úžasný marhuľový koláč z domáceho lístkového cesta s jemným smotanovým krémom jednoducho musíte toto leto vyskúšať! Príprava lístkového cesta nie je vôbec zložitá, ak ste si naň doteraz netrúfli, tak neváhajte. Podľa nášho návodu to krok za krokom bez problémov zvládnete. A keď raz skúsite domáce, po kupovanom siahnete už len naozaj v krajnej časovej núdzi 😉 Domáce lístkové cesto je nadýchané, voňavé po masle, neskutočne chrumkavé a pozdvihne akýkoľvek rýchly a jednoduchý koláč na kulinársky zážitok. Tak poďme spolu na tento skvelý marhuľový koláč!

Francúzsky marhuľový koláč z domáceho lístkového cesta

Postup:

  1. Najskôr si pripravíme tukové cesto tak, že vo food procesore alebo rukami vypracujeme rýchlo studené maslo pokrájané na kocky s hladkou múkou. Spojíme do gule, ktorú sploštíme a zabalíme do fólie.
  2. Vložíme do chladničky. Medzitým si z ostatných surovín vypracujeme vo väčšej miske nelepivé a hladké cesto (ak príliš lepí, prisypeme trošku múky), ktoré sformujeme do gule a zakryté miskou necháme odpočívať 15-20 minút.
  3. Z chladničky vyberieme tukové cesto. Z papiera na pečenie si urobíme štvorcovú „obálku“ s dĺžkou strany cca 20 cm. Tukové cesto vložíme do obálky a pomocou valčeka ho rozvaľkáme tak, aby sme ním vyplnili celú obálku.
  4. Odpočinuté vodové cesto rozvaľkáme na štvorec so stranami o niečo väčšími ako je tukové cesto. To položíme šikmo na vodové cesto a jeho rohy preložíme cez tukové cesto a dobre pospájame, aby sa maslo nedostalo počas vaľkania von.
  5. Následne cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, valčekom na cesto príliš netlačíme. Oba konce cesta preložíme do stredu a potom ešte raz preložíme cez seba, tak ako na obrázku. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Potom cesto vyberieme a postup zopakujeme – vyvaľkáme, preložíme a 30 minút v chladničke. Takto cesto preložíme ešte 2x. Celkovo teda cesto prekladáme 4 krát.
  6. Po poslednom preložení ho dáme do chladničky minimálne na 1 hodinu. Potom je cesto pripravené na použitie, na slano či na sladko. V chladničke vydrží 2 dni, alebo ho môžeme zamraziť.
  7. Rúru zohrejeme na 200 °C. Plech (30x40 cm) alebo väčšiu koláčovú formu jemne potrieme maslom.
  8. Lístkové cesto rozvaľkáme na tenko a rozprestrieme ho do pripravenej formy tak, aby sme pokryli aj boky formy. Cesto dobre popritláčame k forme a popicháme vidličkou. Dáme do chladničky.
  9. Medzitým si na krém metličkou prešľaháme kyslú smotanu s vajíčkami, múkou, a oboma cukrami.
  10. Marhule umyjeme, očistíme a prepolíme.
  11. Cesto vyberieme z chladničky, potrieme smotanovým krémom a pokladieme marhuľami. Môžeme posypať vanilkovým cukrom.
  12. Koláč pečieme 40-50 minút do zlata. Necháme na plechu schladnúť a podávame.