Tekvicová polievka hrejivá a krémová

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 1 Hokaido tekvica, alebo maslová tekvica
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 smotana na varenie
  • Bezlaktózová alternatíva: 1 plechovka alebo iné balenie kokosového mlieka
  • , prípadne rastlinnej smotany

  • Koreniny: soľ, čierne korenie, kurkuma, rasca a prípadne čili
  • Iná koreňová zelenina napríklad zemiak, mrkva, batát a pod. – nemusí byť
  • Na podávanie:

    alebo biely jogurt

  • tekvicové jadierka
  • tekvicový olej
  • bageta, alebo krekry
  • Ingrediencie

    Pre 4 osoby:

    • 1 Hokaido tekvica, alebo maslová tekvica
    • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 smotana na varenie
  • Bezlaktózová alternatíva: 1 plechovka alebo iné balenie kokosového mlieka
  • , prípadne rastlinnej smotany

  • Koreniny: soľ, čierne korenie, kurkuma, rasca a prípadne čili
  • Iná koreňová zelenina napríklad zemiak, mrkva, batát a pod. – nemusí byť
  • Na podávanie:

    alebo biely jogurt

  • tekvicové jadierka
  • tekvicový olej
  • bageta, alebo krekry
  • Nutričné hodnoty

    recept

    Tekvicová polievka v krémovej verzii je veľmi obľúbená najmä na jeseň a chladnejších mesiacoch. Je jemnučká a lahodná, preto chutí aj deťom. Môžete do nej pridať mrkvu, zemiak, či batát, alebo ju pripraviť len z tekvice a smotany. Ukážeme vám jednoduchý recept z tekvice Hokaido a aj z maslovej tekvice.

    Tekvicová krémová polievka do chladných jesenných dní

    Postup:

    1. Hokaido tekvicu nie je potrebné šúpať. Jej šupka rýchlo zmäkne varením, či pečením a je veľmi chutná. Len ju zvonku umyjeme, utrieme a potom ostrým nožom prepolíme. Polovice tekvice zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kusy.

    2. Cibuľu ošúpeme, prepolíme a nakrájame na drobno. Podusíme ju na oleji vo vhodnom hrnci na polievku.

    3. Pridáme nakrájanú tekvicu. Ak používame aj inú zeleninu, zároveň pridáme aj na kolieska nakrájanú mrkvu, zemiak a pod.

    4. Zároveň pridáme aj soľ a korenia. Jemne spolu orestujeme a prilejeme 2 dcl vody a dusíme do mäkka.

    5. Na záver pridáme smotanu na varenie, alebo kokosové mlieko. Všetko spolu iba chvíľku prevaríme a potom rozmixujeme ponorným tyčovým mixérom. Použiť môžeme aj tradičný mixér.

    6. Do každej porcie môžeme pridať opečené lúpané tekvicové jadierka a pár kvapiek tekvicového oleja. Ten je však veľmi aromatický, preto stačí naozaj kvapka. Tekvicový olej je však veľmi zdravý, takže to rozhodne stojí za vyskúšanie.

    7. Do polievky môžeme ešte na záver pridať čili, alebo pretlačený cesnak, čím zvýšime je hrejivý účinok a prispejeme k jesennej pohode.

    8. Iný spôsob prípravy je taký, že Hokaido tekvicu umyjeme, utrieme a potom ostrým nožom prepolíme. Polovice tekvice zbavíme jadierok a umiestnime na plech na pečenie dužinou hore. Tekvice pokvapkáme olejom a posolíme a pečieme cca 40 minút na 180 stupňov Celzia. Potom dužinu ľahko vyberieme lyžicou, alebo použijeme celé upečené polovičky tekvice, pretože šupka úplne zmäkla. Tekvicu dáme teda do hrnca a pridáme smotanu. Bleskovo prevaríme, dochutíme koreninami a rozmixujeme.

    9. Maslová tekvica: Veľmi vhodný je tento spôsob na úpravu maslovej tekvice, ktorej šupka je úplne tvrdá a veľmi zle sa šúpe. Maslová tekvica sa nepripravuje so šupkou. Preto je len prekrojíme, vyberieme jadierka, pokvapkáme olejom a dáme piecť.

     

    Náš tip:

    • Podávame s lyžičkou hustej kyslej smotany a bielou opečenou bagetou potretou cesnakom, alebo so slanými grissinami či krekrami.