Vyprážané šampiňóny so syrovým dipom

 | 

Čas prípravy: 

20

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie

Na obaľovanie šampiňónov:

, rasce a majoránu / alebo iného obľúbeného korenia

  • 1/2 ČL soli
  • 1 hrnček acidofilného mlieka
  • 1 balenie šampiňónov
  • Cca 1 hrnček hladkej múky
  • Olej na vyprážanie
  • Na syrový dip:

  • 2 veľké hrsti strúhaného syra
  • Soľ
  • Palivá omáčka sriracha, alebo iná chilli omáčka
  • Ingrediencie

    Na obaľovanie šampiňónov:

    , rasce a majoránu / alebo iného obľúbeného korenia

  • 1/2 ČL soli
  • 1 hrnček acidofilného mlieka
  • 1 balenie šampiňónov
  • Cca 1 hrnček hladkej múky
  • Olej na vyprážanie
  • Na syrový dip:

  • 2 veľké hrsti strúhaného syra
  • Soľ
  • Palivá omáčka sriracha, alebo iná chilli omáčka
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)

    Vyprážané šampiňóny sú jeden z najobľúbenejších receptov. So syrovým dipom budú obzvlášť lákavé. Nebudeme používať klasický trojobal, takže to bude rýchle a jednoduché. Ak môžete, použite panko strúhanku. Je vyrobená výlučne bez kôrky a okraja, teda je jemnejšia a chrumkavejšia.

    Vyprážané chrumkavé šampiňóny so syrovým dipom

    Postup:

    1. V malej miske zmiešame strúhanku so zmesou korenia. Napríklad paprika, rasca a pod. Namiesto klasickej strúhanky, sme použili panko strúhanku, ktorá je len z chlebovej striedky.
    2. Do ďalšej misky dáme acidofilné mlieko.
    3. Šampiňóny očistíme kuchynským obrúskom. Ak ich naozaj umývame, musíme ich následne aj dobre vysušiť.
    4. Teraz nasleduje malý trik. Šampiňóny dáme do uzatváracieho igelitového vrecka a pridáme k nim hladkú múku. Vrecko dobre uzavrieme a šampiňóny spolu s múkou dobre premiešame. Potom ho otvoríme a v múke obalené hríby po jednom namáčame v acidofilnom mlieku a potom obaľujeme v strúhanke. Je to jednoduché a ide to ľahko a rýchlo.
    5. Jednotlivo obalené šampiňóny poukladáme na tácku tak, aby sa nedotýkali navzájom.
    6. Vo vyššom hrnci si rozohrejeme trochu oleja. Použijeme ho toľko aby boli šampiňóny počas vyprážania úplne ponorené. Keď je olej dostatočne horúci, šampiňóny v ňom vypražíme. Počas vyprážania ich aspoň raz otočíme.
    7. Šampiňóny necháme ešte chvíľu oddychovať na kuchynskom obrúsku a zatiaľ sa pustíme do jednoduchej prípravy syrového dipu.
    8. Maslo si rozpustíme na miernom vare, pridáme múku a za stáleho miešania počkáme, kým trochu zmení farbu do tmava. Potom pridáme mlieko, ktoré vlievame zatiaľ čo jednou rukou stále miešame. Hneď na to môžeme pridať strúhaný syr, trochu soli a pálivú omáčku. Dip môžeme ochutnať, prípadne pridať ešte trochu soli, syra, alebo chilli. Môžeme podávať, šampiňóny chutia skvele teple i studene.
    9. Dip však môžeme pripraviť aj jednoduchšie a to tak, že premiešame kyslú smotanu, alebo menej tučný biely jogurt so strúhaným syrom a jemne pálivým korením.
    10. Podávame so šalátom a čerstvým pečivom. Dobrú chuť