Falafel z cíceru s čerstvou zeleninou a bylinkovým jogurtom

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

Na falafel:

  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 4 kardamóny
  • 1 lyžička koriandra
  • 1 lyžička soli (aj viac, podľa chuti)
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 2 menšie cibule

 

  • 1 chilli
  • citrónová šťava z jedného citróna

  • 500 g cíceru (namočeného deň vopred, alebo minimálne niekoľko hodín vopred)
  • 1 vrchovatá lyžica hladkej múky
  • hrsť čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate
  • ½ lyžičky sódy
  • rastlinný olej na vyprážanie cca 1 liter
  • Na servírovanie:

    , napríklad s trochou čerstvej mäty a olivovým olejom

    Ingrediencie

    Na falafel:

    • 1 lyžička rímskej rasce
    • 4 kardamóny
    • 1 lyžička koriandra
    • 1 lyžička soli (aj viac, podľa chuti)
    • ½ lyžičky čierneho korenia
    • 2 menšie cibule

     

  • 1 chilli
  • citrónová šťava z jedného citróna

  • 500 g cíceru (namočeného deň vopred, alebo minimálne niekoľko hodín vopred)
  • 1 vrchovatá lyžica hladkej múky
  • hrsť čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate
  • ½ lyžičky sódy
  • rastlinný olej na vyprážanie cca 1 liter
  • Na servírovanie:

    , napríklad s trochou čerstvej mäty a olivovým olejom

    Nutričné hodnoty

    Billa

    Falafel je vegetariánske jedlo, ktoré sa v poslednej dobe teší veľkej obľube. Jedno z najpopulárnejších jedál Instagramu si môžete pripraviť aj doma. Koniec koncov, je to celkom jednoduché. Tú najťažšiu prácu za Vás odvedie kuchynský mixér.

    Falafel je jedno z najpopulárnejších jedál

    Postup:

    1. Cícer namočíme na noc do studenej vody. Na falafel nepoužívame cícer z plechovky, pri vyprážaní by sa nám falafel rozpadol.
    2. Na ďalší deň ho prepláchneme v studenej vode a scedíme. Olúpeme a nahrubo nakrájame cibuľu, cesnak, umyjeme chilli a zbavíme ho semienok vnútri.
    3. Umyjeme si citrón a bylinky. Citrón potom rozrežeme na polovicu a šťavu z neho vytlačíme
    4. Všetko pridávame postupne do mixéra - cícer, cibuľu, cesnak, korenie, citrónovú šťavu, hladkú múku, bylinky a sódu. Zmes zmixujeme, nemusíme úplne na jemno, ale zmes musí držať pohromade.
    5. Na sporáku dáme do hlbšieho hrnca zohriať olej. Potrebujeme totiž, aby gule boli pri vyprážaní úplne ponorené. Zmes po zmixovaní naberáme napríklad lyžicou na zmrzlinu, aby mali rovnakú veľkosť. Tvarujeme rukami namočenými v studenej vode. Gule kladieme na tácku alebo plech.
    6. Keď je olej dostatočne rozpálený, pomocou naberačky gule do oleja vložíme. Vyprážame niekoľko minút dozlatista. Potom vypražený falafel naberačkou vyberieme a necháme odkvapkať na kuchynskej utierke.
    7. Medzitým si pripravíme kuskus a zeleninovú oblohu. Samotný kuskus zľahka osolíme, zalejeme vriacim vývarom. Dobre premiešame a prikryjeme nepriedušným vekom.
    8. Nakrájame si umytú zeleninu a dochutíme jogurt.
    9. Falafel servírujeme ešte teplý a to buď s naším kuskusom, alebo napríklad v pita chlebe.