Fazuľová polievka s rezancami po “záhorácky”

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 200 g suchej fazule (najlepšia kombinácia je veľká strakatá, malá ľadvinková –strakatá alebo červená či biela)
  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 10 guličiek čierneho korenia
  • 1 bobkový list
  • Majorán
  • Štipka sódy a soli
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • Kúsok celeru
  • Petržlenová vňať na dochutenie
  • Na zásmažku:

    Ingrediencie
    • 200 g suchej fazule (najlepšia kombinácia je veľká strakatá, malá ľadvinková –strakatá alebo červená či biela)
    • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 10 guličiek čierneho korenia
  • 1 bobkový list
  • Majorán
  • Štipka sódy a soli
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • Kúsok celeru
  • Petržlenová vňať na dochutenie
  • Na zásmažku:

    Nutričné hodnoty

    Billa

    Fazuľová polievka s rezancami

    Fazuľová polievka s rezancami je tradičná, poctivá, sýta a hrejivá zimná polievka. Odporúčame suchú fazuľu namiesto tej konzervovanej, vývar z nej dodá tú správnu chuť vášmu zimnému menu.

    Postup:

    1. Táto polievka sa najlepšie pripravuje v tlakovom hrnci, ušetrí vám to čas aj energiu.
    2. Fazuľu preberieme a namočíme na noc do studenej vody. Na druhý deň vodu zlejeme, fazuľu dáme do tlakového hrnca, pridáme celú neošúpanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku, celý petržlen a kúsok celeru.
    3. Pridáme štipku soli a sódy (oboje pomôže uvariť fazuľu rovnomerne) a kúsok saturejky či tymiánu (pomôžu nám s trávením ) a zalejeme čistou vodou. Približne liter a pol až dva litre.
    4. Tlakový hrniec uzatvoríme a od chvíle, keď sa natlakuje varíme približne 30 minút (podľa typu tlakového hrnca). Potom hrniec necháme voľne vychladnúť a uvoľniť tlak.
    5. Ak varíme v obyčajnom hrnci, predĺžime dobu varenia na približne hodinu až dve. Fazuľa by sa mala variť na slabom ohni domäkka.
    6. Z uvarenej fazule vyberieme cibuľu, cesnak, petržlen a celer, už splnili úlohu, dali polievke chuť.
    7. Fazuľu potom pomocou naberačky preložíme do iného hrnca, nedávame úplne všetku vodu z varenia, ale len približne polovicu. Zvyšok dolejeme vodou, privedieme opäť k varu a do polievky pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, na kocky zemiaky, osolíme podľa chuti, a varíme ešte približne 15 minút.
    8. Medzitým si nachystáme zásmažku. Na masti speníme múku a necháme ju opiecť do svetlej zlatej farby, odstavíme a zamiešame červenú papriku. Vylejeme do polievky a necháme ešte 10 minút povariť.
    9. Na záver do polievky zamiešame nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a sušenú majoránku. Ak treba dochutíme soľou, prípadne mletým čiernym korením.
    10. Polievku podávame s uvarenými širokými rezancami.