Francúzska cibuľová polievka

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička cukru
  • Bouquet garni – zväzok byliniek – kúsok zelenej časti póru, 1 bobkový list, 2 stonky tymiánu, 2 stonky petržlenovej vňate
  • 80 g masla
  • 1 lyžica olivového
  • oleja

  • 1 liter vývaru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 100 ml suchého bieleho vína alebo vermútu
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • štipka kajenského korenia a mletého
  • muškátového orieška

    Na syrové bagety:

    Okrem toho:

    • Polievkové misky vhodné do rúry
    • Suroviny sú pre 4 osoby
    Ingrediencie
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička cukru
  • Bouquet garni – zväzok byliniek – kúsok zelenej časti póru, 1 bobkový list, 2 stonky tymiánu, 2 stonky petržlenovej vňate
  • 80 g masla
  • 1 lyžica olivového
  • oleja

  • 1 liter vývaru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 100 ml suchého bieleho vína alebo vermútu
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • štipka kajenského korenia a mletého
  • muškátového orieška

    Na syrové bagety:

    Okrem toho:

    • Polievkové misky vhodné do rúry
    • Suroviny sú pre 4 osoby

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Delikátna cibuľová polievka, alebo v origináli „Soupe à l'oignon” je klasikou francúzskej kuchyne. Je to jednoduchá, cenovo nenáročná a pritom chuťovo rafinovaná polievka, ktorá má mnoho priaznivcov na celom svete.

    Francúzska cibuľová polievka - jednoduchá a veľmi chutná

     

    Postup:

    1. Pri príprave je dôležité mať dobrý a silný vývar. Použite taký, aký vám vyhovuje. Najlepší je hovädzí, ale polievka bude skvelá aj so zeleninovým.
    2. Nepodceňte však restovanie cibule. To by malo trvať aspoň 40 minút, aby cibuľa skaramelizovala a dala polievke hutnosť a chuť.
    3. Pripravíme si teda väčší a širší hrniec, najlepšie liatinový alebo aspoň s ťažkým dnom.
    4. Cibuľu ošúpeme, rozpolíme  a nakrájame na tenké plátky. V hrnci rozpustíme maslo s troškou olivového oleja. Pridáme cibuľu a na strednom ohreve pomaly restujeme za občasného miešania približne 10 minút.
    5. Potom priklopíme hrniec a necháme cibuľu dusiť 5 minút. Premiešame a opäť na 5 minút prikryjeme a dusíme.
    6. Potom odložíme z hrnca pokrievku a pomaly za stáleho miešania necháme cibuľu zhnednúť a skaramelizovať. Bude to trvať približne 20 až 25 minút.
    7. Nakoniec do hrnca pretlačíme malý strúčik cesnaku a pridáme lyžičku cukru. Miešame ešte minútku.
    8. Do skaramelizovanej cibule prisypeme múku, chvíľu miešame, vlejeme víno a vložíme bylinky.
    9. Víno necháme úplne vyvariť, základ osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, štipkou kajenského korenia a muškátovým orieškom.
    10. Prilejeme vývar, privedieme k varu a zakryté pomaly varíme na slabšom ohni 30 minút.
    11. Medzitým pripravíme bagety. Rúru zohrejeme na 190 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň plátky bagety.
    12. Vložíme do rúry a pečieme 5-6 minút do zlata. Vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť.
    13. Keď je polievka uvarená, rúru prepneme na funkciu grilu. Štyri polievkové zapekacie misky naplníme horúcou polievkou, do každej na vrch položíme dva plátky bagety, bohato posypeme strúhaným syrom a  misky uložíme na plech.
    14. Veľmi opatrne vložíme do rúry pod gril a zapekáme až sa syr roztopí a zapečie sa do zlatohneda.
    15. Opäť, veľmi opatrne vyberieme z rúry a okamžite podávame. Najlepšie na podšálke, ktorú vystelieme látkovým obrúskom.

    Naše tipy:

    • cibuľu sa snažte nakrájať na rovnako hrubé plátky, aby sa restovali rovnomerne, inak sa stane, že sa tenšie plátky počas restovania začnú pripekať a zhorknú a tie hrubšie budú stále neprepečené
    • ak nemáme misky vhodné do rúry, môžeme syrové bagety zapiecť priamo na plechu a potom ich len vložiť do hotovej polievky