Karamelové veterníky na plechu

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Odpaľované cesto:

Na náplň:

  • 1 karamelový puding v prášku (40 g)
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 125 g masla izbovej teploty
  • 2-3  lyžice práškového cukru
  • ————————————-

    min. 33 % tuku

  • 1-2 lyžice práškového cukru
  • Na karamelovú  polevu:

    izbovej teploty

    Ingrediencie

    Odpaľované cesto:

    Na náplň:

  • 1 karamelový puding v prášku (40 g)
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 125 g masla izbovej teploty
  • 2-3  lyžice práškového cukru
  • ————————————-

    min. 33 % tuku

  • 1-2 lyžice práškového cukru
  • Na karamelovú  polevu:

    izbovej teploty

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Máte aj vy slabosť pre karamelové veterníky? Upečte si doma tento evergreen všetkých cukrární. Netrúfate si na venčeky z odpaľovaného cesta, alebo sa vám zdá ich príprava zložitá a zdĺhavá. Vyskúšajte našu zjednodušenú verziu – veterník upečený vcelku na plechu. „Maxi veterník“ podľa tohto receptu je vynikajúci a nepresladený, presne taký, aký má dobrý karamelový veterník byť.

    Veterníky - evergreen cukrární

    Postup:

    1. Rúru si predhrejeme na 220 °C, veľký plech, v ktorom veterníky budeme piecť, vystelieme papierom na pečenie.
    2. Do hrnca nelejeme vodu a necháme zovrieť. Pridáme na kocky nakrájané maslo a necháme rozpustiť. Pridáme soľ a múku. Vareškou premiešavame, až sa všetko spojí do kompaktného cesta. Cesto by sa malo jemne odliepať od dna a bokov hrnca, na ktorom bude jemný biely povlak. Chvíľu miešame na strednom plameni, potom odstavíme a necháme mierne schladnúť.
    3. Potom do cesta zašľaháme postupne vajíčka, najlepšie to ide elektrickým mixérom. Môžete použiť aj varešku, ale je to náročnejšie. Každé ďalšie vajce pridáme, až keď je predchádzajúce dokonale zamiešané do cesta. Nakoniec dostaneme lesklé a hladké cesto, ktoré rozotrieme na papierom vystlaný plech a dáme piecť. Počas pečenia rúru neotvárame. Pečieme 30-35 minút do zlata. Cesto by sa malo pekne nafúknuť. Rúru vypneme, dvierka mierne pootvoríme a korpus necháme ešte chvíľu v rúre. Potom vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
    4. Na náplň si najskôr pripravíme karamelový puding: v troche mlieka rozmiešame karamelový pudingový prášok s lyžicou cukru. Zvyšok mlieka privedieme k varu. Do horúceho mlieka vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a pozvoľna varíme cca 2-3 minúty do zhustnutia. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu (občas premiešame, alebo prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila kôrka).
    5. Keď má puding izbovú teplotu, ako maslo, mixérom alebo v kuchynskom robote ho prešľaháme, aby bol krémovo hladký. Postupne doň zašľaháme práškový cukor a po kúskoch mäkké maslo. Všetko spolu vyšľaháme do hladkého krému.
    6. Vychladenú smotanu (z chladničky) vyšľaháme s práškovým cukrom dotuha. Práškový cukor pomôže šľahačku stužiť.
     

    Skladanie:

    • Upečený a vychladený plát cesta rozkrojíme na polovicu. Ostrým nožom môžeme trochu zrezať povrch, ak by bol príliš nerovný. Jednu časť potrieme karamelovým krémom, potom šľahačkou a priklopíme druhým plátom cesta. Polejeme karamelovou polevou a dáme do chladničky stuhnúť minimálne na 2 hodiny. Krájame dobre ostrým nožom (najlepšie vrúbkovaným).
     

    Karamelová poleva:

    • V malom hrnci rozpustíme maslo a pridáme cukor. Občas premiešame a necháme cukor rozpustiť na karamel. Potom opatrne prilejeme smotanu. Zo začiatku to bude prskať a syčať, preto treba byť opatrný. Krém premiešavame vareškou, a keď sa všetko spojí do lesklej a hladkej omáčky, máme veterníky hotové.