Koložvárska kapusta s pohánkou

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie

Na 4 porcie:

  • 600-700 bravčového mäsa (vyberte chudšie pliecko)
  • 2 cibule

 

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 150 g tmavej pohánky
  • 700 ml vývaru
  • 125 ml kyslej smotany
  • 125 ml sladkej smotany 33%
  • 500 g kyslej kapusty
  • olej
  • mletá sladká a štipľavá paprika
  • soľ, čierne korenie
  • bobkový list
  • rasca
  • Ingrediencie

    Na 4 porcie:

    • 600-700 bravčového mäsa (vyberte chudšie pliecko)
    • 2 cibule

     

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 150 g tmavej pohánky
  • 700 ml vývaru
  • 125 ml kyslej smotany
  • 125 ml sladkej smotany 33%
  • 500 g kyslej kapusty
  • olej
  • mletá sladká a štipľavá paprika
  • soľ, čierne korenie
  • bobkový list
  • rasca
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Koložvárska kapusta je klasika. V hojnosti si ju môžete dopriať s našou malou zdravšou, ale chutnou úpravou. Stačí vynechať klobásku, vybrať si chudšie bravčové mäso a namiesto ryže použiť pohánku. Pohánka je výborná alternatíva k ryži a pripravuje sa podobne ako dusená ryža, stačí ju pár minút povariť a potom nechať dôjsť pod pokrievkou “v duchne”.

    Koložvárska kapusta nemôže chýbať ani túto jeseň

    Postup:

    1. Najskôr si pripravíme mäso. Jednu cibuľu nadrobno nakrájanú podusíme do sklovita na oleji. Pridáme pretlačený cesnak. Keď je cibuľa mäkká, pridáme lyžičku sladkej papriky, mletú rascu a mleté mäso. Opekáme do zlata, osolíme, okoreníme a pridáme bobkový list. Podlejeme trochou vývaru a udusíme do mäkka, približne 30 minút.
    2. Na inej panvici necháme zosklovatieť druhú cibuľu. Kapustu opláchneme (ak treba) a nahrubo nakrájame nožom. K cibuli pridáme lyžičku papriky a kapustu. Ochutíme mletou rascou a podlejeme troškou vývaru. Zakryjeme a podusíme do mäkka, približne 20 minút.
    3. V osolenej vode predvaríme pohánku. Stačí 5 až 7 minút. Scedíme a necháme odkvapkať na sitku.
    4. Kyslú smotanu prešľaháme metličkou so sladkou smotanou a štipkou štipľavej mletej papriky.
    5. Hlboký pekáč (približne 25-35 cm) vymastíme masťou alebo olejom.
    6. Do pekáča postupne ukladáme:
      1. 1/3 kyslej kapusty
      2. ½ mäsa
      3. 1/3 kyslej kapusty
      4. ½ smotanovej zmesi
      5. Všetku pohánku
      6. Zvyšnú ½ mäsa
      7. Zvyšnú 1/3 kapusty
      8. Zvyšnú ½ smotany
      Povrch uhladíme a pečieme približne 30 až 40 minút pri 180 °C, kým nie je povrch do zlata.
    7. Necháme mierne vychladnúť a podávame.
    8. Pohánka možno nebude držať jedlo až tak pokope ako ryža, ale chuťovo je vynikajúca!
     

    Naše tipy:

    • Z pohánky môžete pripraviť nie len koložvársku kapustu, ale napríklad aj falošnú jaternicovú kašu. Pohánka je tiež výbornou závarkou do polievok a pretože je prirodzene bezlepková, môžu si ju dopriať aj ľudia s intoleranciou na lepok.
    • Pohánka obsahuje rutín, ktorý sa vo veľkej miere podieľa na zvyšovaní pružnosti ciev. Konzumácia pohánky posilňuje imunitu a má priaznivý vplyv na srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány. Je bohatá na vlákninu, minerálne látky (hlavne horčík, zinok, železo, vápnik, fosfor, draslík) a vitamíny (B1, B2, E, C, rutín – vitamín P).