Slivkové gule s makom a marcipánom

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie

Pre 4-6 osôb:

 (najlepšie typ C – múčne) deň vopred uvarených v šupke

  • 1 vajíčko + 1 žĺtok
  • 100 detskej krupice
  • asi 150 g hrubej múky
  • soľ
  • 2 lyžice zemiakového škrobu
  • cca 700 g sliviek
  • 50 g marcipánu
  • 8 lyžíc mletého

  • maku

  • 6-8 lyžíc práškového cukru
  • 100 masla , roztopeného
  • Ingrediencie

    Pre 4-6 osôb:

     (najlepšie typ C – múčne) deň vopred uvarených v šupke

  • 1 vajíčko + 1 žĺtok
  • 100 detskej krupice
  • asi 150 g hrubej múky
  • soľ
  • 2 lyžice zemiakového škrobu
  • cca 700 g sliviek
  • 50 g marcipánu
  • 8 lyžíc mletého

  • maku

  • 6-8 lyžíc práškového cukru
  • 100 masla , roztopeného
  • Nutričné hodnoty

    HL25 Web Banner 2120x455px 4

    Slivkové gule s makom a marcipánom sú skvelé a delikátne. Snúbia sa v nich tie najkrajšie chute. Malým vylepšením babičkinej klasiky je kúsok marcipánu ukrytý v slivke, ktorý povýši toto jednoduché jedlo na božskú dobrotu.

    Slivkové gule s makom a marcipánom

    Postup:

    1. Zemiakové cesto: Ošúpané vychladnuté zemiaky nastrúhame najemno do misky alebo pretlačíme pučidlom na zemiaky. Pridáme k nim múku, vajíčko a žĺtok, krupicu, škrob, osolíme a vareškou premiešame. Múku pridávame postupne.
    2. Vypracujeme  cesto vareškou tak, aby sa suroviny spojili. Potom preložíme na pracovnú dosku a premiesime cesto rukami. Snažíme sa pracovať rýchlo, pretože zemiakové cesto má tendenciu rednúť.
    3. Vopred si pripravíme slivky, ktoré umyjeme, pozdĺžne nakrojíme, vyberieme kôstky a do každej slivky vložíme malý kúsok marcipánu.
    4. Do veľkého hrnca si dáme zovrieť vodu.
    5. Z cesta odoberáme kúsky veľkosti približne tak veľkých ako máme slivky. V dlani cesto roztlačíme do placky, položíme naň slivku, ktorú cestom opatrne ale dôkladne obalíme. Nezabudnime pracovať svižne 🙂
    6. Keď máme všetky gule pripravené, opatrne ich vhodíme v jednej vrstve do vriacej vody a nezakryté varíme približne 8-10 minút (podľa veľkosti sliviek).
    7. Vyberieme dierovanou vareškou, dáme na tanier, kde ich prelejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom a práškovým cukrom.
    8. Mak a slivky sú nesmrteľná kombinácia. Mak je našim národným pokladom a slivka rastie takmer v každej záhrade. A naše babičky dobre vedeli čo je dobré. Veď kto by nemiloval zemiakové makové slivkové gule! S našim receptom už zemiakové cesto nebude strašiakom.
     

    Náš tip:

    • Namiesto maku možno posypať gule opraženou strúhankou a cukrom.