Ovsené sušienky pre deti do školy

 | 

Čas prípravy: 

20

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

20

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Na 3 plechy sušienok:

  • 1 hrnček (250ml) ovsených vločiek
  • 1 hrnček hladkej múky (môže byť aj špaldová hladká)
  • ½ hrnčeka trstinového cukru
  • ½ hrnčeka mletých lieskovcov, alebo mandlí
  • 130 g masla
  • 3 lyžice javorového sirupu, alebo medu
  • 2 lyžice horúcej vody
  • 1 a ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkový cukor
  • 4 lyžice rôznych semienok, podľa chuti, napr. slnečnicové, sezamové, tekvicové, mak

 

Ingrediencie

Na 3 plechy sušienok:

  • 1 hrnček (250ml) ovsených vločiek
  • 1 hrnček hladkej múky (môže byť aj špaldová hladká)
  • ½ hrnčeka trstinového cukru
  • ½ hrnčeka mletých lieskovcov, alebo mandlí
  • 130 g masla
  • 3 lyžice javorového sirupu, alebo medu
  • 2 lyžice horúcej vody
  • 1 a ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkový cukor
  • 4 lyžice rôznych semienok, podľa chuti, napr. slnečnicové, sezamové, tekvicové, mak

 

Nutričné hodnoty

recepty

Ovsené sušienky sú plné dobrých vecí, ktoré potrebuje každé dieťa, aby sa mohlo v škole lepšie sústrediť. Upečte ich doma, po sladkosti netreba chodiť len do školského bufetu. Ovsené vločky sú plné vitamínov B.  Pokojne ich pripravte z dvojnásobnej dávky. Sú také dobré, že si z nich budete brávať na desiatu aj vy do práce!

Ovsené sušienky z vločiek, medu a orieškov pre vášho školáka

Postup:

  1. Vo veľkej miske premiešame múku, vločky, cukor, vanilkový cukor a všetky oriešky, aj mleté.

  2. Maslo roztopíme spolu so sirupom alebo medom.

  3. V horúcej vode rozmiešame sódu a prilejeme k roztopenému maslu.

  4. Maslovú zmes nalejeme do suchých ingrediencií a všetko spolu varechou alebo rukou dobre premiešame.

  5. Rúru zohrejeme na 160 °C a plechy vyložíme papierom na pečenie. Z cesta vyformujeme malé guličky o veľkosti vlašského orecha a ukladáme ich na plech. Jemne ich stlačíme do placky. Ak by bolo cesto príliš riedke pridajte trochu viac múky alebo ovsených vločiek. Medzi  jednotlivými kôpkami nechávame dostatočné medzery. Ovsené sušienky sa zvyknú počas pečenia ešte trochu roztiecť do strán.

  6. Sušienky pečieme približne 15-20 minút dozlata. Treba ich sledovať, aby príliš nezhnedli. Ešte horúce ich nožom opatrne prenesieme na mriežku a necháme vychladnúť. Po vychladnutí skladujeme vo vzduchotesnej nádobe, kde vydržia približne 2 týždne.

  7. Orechy aj semienka môžete v recepte variovať podľa chutí vášho školáka, alebo obsahu špajze. Všetky orechy a semienka sú zdrojom zdravých tukov a minerálov. nenechajte teda vašich malých školákov kupovať si sladkosti len v školskom bufete. Takto pripravene ovsené sušienky s medom, orieškami, zdravými semiačkami a ovsenými vločkami zásobujú malé šikovné hlavičky v škole tou správnou energiou.

Náš tip:

  • Správne zložená desiata, alebo denný snack môže byť počas náročného pracovného dňa oporou aj vám. Vezmite si teda pár ovsených sušienok do práce ku kávičke aj vy. Dobrú chuť a veľa energie!