Pečený bôčik a lá francúzsky vidiek – Rillons

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie
  • 700g bôčiku
  • 1 PL (30g) masti
  • 2 ČL tymiánu
  • 5 bobkových listov
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 300 ml červeného vína
  • 150 ml vody
  • 1 PL hrubozrnnej soli
  • 1 ČL čierneho korenia, nahrubo potlačeného
Ingrediencie
  • 700g bôčiku
  • 1 PL (30g) masti
  • 2 ČL tymiánu
  • 5 bobkových listov
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 300 ml červeného vína
  • 150 ml vody
  • 1 PL hrubozrnnej soli
  • 1 ČL čierneho korenia, nahrubo potlačeného

Nutričné hodnoty

W39 Web Banner 1920x455px2
Rillons spolu s Rilletes sú vraj staré recepty z francúzskeho vidieka. Oni nám to síce nepotvrdili, ale nám fajnšmekrom je to jedno. Aj keď z pohľadu na suroviny nič zvláštne na recepte nenájdete, verte, že sa do tohto jedla zamilujete. Sú to v podstate veľké škvarky, ale ako sa hovorí, keď to správne nabylinkujete a podlejete vínom - delikatesa pečený bôčik je na svete a na škvarky zabudnete. Táto špecialita je síce jednoduchá na suroviny a prípravu, ale piecť ich treba naozaj dlho a pri nízkej teplote. Ak toho pripravíte veľa, zalejte Rillons vyškvareným tukom a v chladničke vám táto dobrota vydrží niekoľko týždňov. Dôležité je pri príprave piecť mäso v rúre na nízkej teplote a dlho.

Rillons - pečený bôčik s tymianom a červeným vínom

Postup:

  1. Bravčový bôčik pokrájame na väčšie kúsky o veľkosti cca 4x4cm.
  2. Pripravte si hrniec, ktorý môžete vložiť do rúry. V ňom na masti opečieme do zlatista kúsky mäsa z každej strany.
  3. Potom k nim pridáme tymián, bobkový list, očistené a jemne potlačené strúčiky cesnaku (stačí, keď ich pevným nožom rozpučíte, netreba ich lisovať ani krájať), hrubozrnnú soľ a nahrubo rozdrvené čierne korenie. Zalejeme červeným vínom a vodou a dáme do rúry vyhriatej na 200 st. C na 10 minút.
  4.  Potom teplotu stiahneme  na 150 st. C a pečieme 1,5 až 2 hodiny.
  5. Po dopečení ich nechajte mierne vychladnúť a podávajte s kyslou uhorkou, čalamádou alebo aj kimči.