Pomarančová torta so šľahačkou a krémom

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

25

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

25

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 5 bielok
  • 60 g kryštálového cukru
  • 50 g hladkej múky (môžeme nahradiť napr.ryžovou alebo kokosovou)
  • 50 g práškového cukru
  • 30 g strúhaného kokosu
  • 1 ČL kypriaceho prášku z vínneho kameňa
  • 1 ČL vanilkového extraktu (alebo 1 sáčok vanilkového cukru)
  • Štipka soli

Na plnku:

  • 2 PL pomarančového krému
  • Na pomarančový krém:

    Ingrediencie

    Na cesto:

    • 5 bielok
    • 60 g kryštálového cukru
    • 50 g hladkej múky (môžeme nahradiť napr.ryžovou alebo kokosovou)
    • 50 g práškového cukru
    • 30 g strúhaného kokosu
    • 1 ČL kypriaceho prášku z vínneho kameňa
    • 1 ČL vanilkového extraktu (alebo 1 sáčok vanilkového cukru)
    • Štipka soli

    Na plnku:

  • 2 PL pomarančového krému
  • Na pomarančový krém:

    Nutričné hodnoty

    banner billa

    Pomarančová torta je nádherný zimný dezert s chuťou pomarančov a ľahučkou ochutenou šľahačkou. Korpus je bielkový a krehký a pomarančový krém je vyšľahaný zo žĺtkov, pomarančovej kôry, cukru a masla. Tento dezert by ste mali v zime vyskúšať.

    Pomarančová anjelská torta je nadýchaná a jemná s nezabudnuteľnou ochutenou šľahačkou

    Postup:

    1. Najprv si pripravíme pomarančový krém. Z uvedenej dávky ho vyjde viac, čo nespotrebujeme, dáme do zaváraninového pohára a uchovávame v chladničke asi mesiac.
    2. Chemicky neošetrené pomaranče ostrúhame (pozor, aby sme strúhali len oranžovú kôru). V mixéri najprv riadne premiešame cukor a pomarančovú kôru. Pomarančový cukor potom utrieme v miske spolu s maslom. Postupne po jednom pridávame žĺtky. Nakoniec pridáme šťavu z pomarančov a štipku soli.
    3. Celú zmes varíme asi 10-15 minút na miernom plameni za stáleho miešania. Chladnutím krém stuhne.
    4. Na korpus vyšľaháme bielky so štipkou soli do tuha. Pridáme vanilkový extrakt a premiešame.
    5. Múku s práškovým cukrom a kypriacim práškom z vínneho kameňa 3x preosejeme. Po lyžiciach ju preosievame na vyšľahané bielky a pomocou gumennej varechy ich zľahka ale dôkladne vmiešame do bielok.
    6. Zmes nalejeme do tortovej formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie (ideálne použijeme len tortový ráfik a na spodok upevníme papier. Odporúčame nevymazávať formu tukom.).
    7. My sme použili formu s priemerom 20 cm a hotový korpus vyšiel asi 4 cm vysoký.
    8. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25 minút.
    9. Upečený a vychladnutý korpus položíme na servírovací tanier. Šľahačku a 2 PL pomarančového krému vyšľaháme, nanesieme nerovnomerne na korpus a dozdobíme nastrúhanou pomarančovou kôrou alebo kolieskami pomaranča.
    10. Korpus môžeme aj prerezať a naplniť pomarančovým krémom.