Pusinky ako koláč so šľahačkou a ovocím

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

90

 min

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

90

 min

Ingrediencie

 

  • 300 g drobného ovocia – maliny, černice, čerešne, jahody, ríbezle a pod.
  • Jedlé kvety na ozdobu
  • Na cesto:

    Na pusinky:

    • 3 bielky
    • 135 g kryštálového cukru (časť môžeme nahradiť vanilkovým)
    • 1 lyžička škrobu
    • ½ lyžičky octa
    Ingrediencie

     

  • 300 g drobného ovocia – maliny, černice, čerešne, jahody, ríbezle a pod.
  • Jedlé kvety na ozdobu
  • Na cesto:

    Na pusinky:

    • 3 bielky
    • 135 g kryštálového cukru (časť môžeme nahradiť vanilkovým)
    • 1 lyžička škrobu
    • ½ lyžičky octa

    Nutričné hodnoty

    recepty
    Pusinkový koláč je letná delikátna záležitosť plná ovocia, lahodnej šľahačky a je chrumkavý ako snehové pusinky. Pre rýchlu verziu môžeme použiť hotové krehké cesto a kúpiť aj snehové pusinky. Ak máme čas navyše, tu je celý recept.

    Pusinky vo veľkom alebo pusinkový koláč s ovocím a kvietkami ako ozdoba letnej slávnosti

    Postup:

    1. Z múky, cukru, soli, žĺtka a na kocky pokrájaného studeného masla rýchlo vypracujeme cesto, kým nezačne mať konzistenciu mrveničky. Prilejeme vodu, aby sa cesto spojilo do gule.
    2. Cesto odložíme zabalené vo fólii do chladničky minimálne na pol hodinu.
    3. Rúru rozohrejeme na 200°C.
    4. Vychladené cesto rozvaľkáme na asi 2-3 mm. Vyložíme ním formu, okraje popritláčame a zvyšky odrežeme. Pečieme 15 minút naslepo, potom odstránime papier so záťažou a dopekáme do zlata ešte asi 10 minút.
    5. Na vychladnutý korpus natrieme vrstvu pudingu, pokladieme kopčekmi vyšľahanej šľahačky a ozdobíme ovocím. Nakoniec posypeme rozdrvenými pusinkami a jedlými kvetmi.

    Pusinky:

    1. Rúru zohrejeme na 120 °C. Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne po lyžiciach zašľaháme kryštálový cukor, a šľaháme kým nie je sneh pevný a lesklý. Nakoniec zašľaháme škrob, ocot a vanilku.
    2. Na papier na pečenie navrstvíme kolieska s priemerom 10cm (cca 8 ks). Pečieme 30 min, potom 60 °C a sušíme hodinu a pol. Na záver opäť teplotu zvýšime a dopečieme. Rúru vypneme, pootvoríme a necháme úplne vychladnúť.