Slaný koláč z lístkového cesta

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

alebo salámu či slaniny

  • plátky syra prípadne trochu strúhaného cheddaru na vylepšenie chuti
  • na kúsky nakrájaná farebná paprika (výborne sa sem hodí napríklad aj zaváraná kápia v oleji)
  • zopár kyslých uhoriek
  • prípadne nadrobno nakrájaná cibuľka alebo osmažené šampiňóny
  • 1 žĺtok na potieranie
  • Ingrediencie

    alebo salámu či slaniny

  • plátky syra prípadne trochu strúhaného cheddaru na vylepšenie chuti
  • na kúsky nakrájaná farebná paprika (výborne sa sem hodí napríklad aj zaváraná kápia v oleji)
  • zopár kyslých uhoriek
  • prípadne nadrobno nakrájaná cibuľka alebo osmažené šampiňóny
  • 1 žĺtok na potieranie
  • Nutričné hodnoty

    banner billa

    Dáme vám šikovný návod na to, ako si rýchlo a z dostupných surovín pripraviť rýchlu a chutnú večeru. Slaný koláč z lístkového cesta zužitkujete všetko, „čo chladnička dala“ a navyše bude chutiť výborne. Stačí vám plát alebo dva hotového rozvaľkaného lístkového cesta a rôzne zvyšky jedál z chladničky ako sú salámy, šunka, syr či zelenina. Z vlastnej skúsenosti vám odporúčame piecť tento slaný koláč z lístkového cesta hneď v dvojitej dávke. Z taniera totižto zmizol rýchlejšie, než sme sa nazdali. Okrem rýchlej večere sa výborne hodí aj ako pohostenie pre nečakanú návštevu. Nenechajte sa obmedziť receptom a kľudne obohaťte plnku tým, čo máte najradšej, alebo čo vám práve ostalo z minulej večere, ako napríklad kuracie mäso, tenké plátky hovädzinky či vajíčko.

    Slaný koláč z lístkového cesta podľa vašej chladničky

    Postup:

    1. Hotové lístkové cesto si rozložíme na pracovnej doske. Ak máme len jedno, prerežeme ho pozdĺžne na dve rovnaké časti.
    2. Na cesto poukladáme šunku alebo salám tak, aby nám z každej strany ostali aspoň centimetrové okraje.
    3. Na salám naukladáme syr, rovnomerne roztrúsime kúsky papriky, na plátky nakrájané kyslé uhorky a celé to posypeme strúhaným cheddar syrom.
    4. Vynechané okraje cesta potrieme zľahka rozšľahaným žĺtkom.
    5. Prikryjeme druhou časťou cesta a pritlačíme po okrajoch, žĺtok bude pôsobiť ako lepidlo. Pomocou vidličky ešte dobre pritlačíme okraje cesta, aby sa počas pečenia neroztvorilo.
    6. Dáme do dobre rozohriatej rúry piecť na 200 stupňov asi 20 minút, kým je cesto na povrchu upečené do zlatohneda.
    7. Necháme chvíľu vychladnúť, nakrájame a podávame.