Svieži citrónový tart s ricottou

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

25

 min

Ingrediencie

Na cesto:

alebo vody

  • 2 žĺtky
  • Na náplň:

    • 3 veľké citróny – najlepšie bio
    • 250 g ricotty
    • 125 g mascarpone
    • 75 g cukru
    • 1 veľké vajce

  • Plátky citróna
  • na ozdobu

    Ingrediencie

    Na cesto:

    alebo vody

  • 2 žĺtky
  • Na náplň:

    • 3 veľké citróny – najlepšie bio
    • 250 g ricotty
    • 125 g mascarpone
    • 75 g cukru
    • 1 veľké vajce

  • Plátky citróna
  • na ozdobu

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Citrónový tart s ricottou je šťavnatý koláč ako stvorený na jar. Podávať ho môžete s kávičkou, ale aj sviežou citrónovou limonádou.

    Svieži a kyslastý citrónový tart s ricottou

    Postup:

    1. Vo veľkej miske premiešame prstami na mrveničku múku, cukor a maslo. Pridáme vodu alebo mlieko, 2 žĺtky a rukami vypracujeme kompaktné cesto. Krehké cesto sa nesmie miesiť príliš dlho, len aby sa spojili suroviny. Cesto zabalíme do fólie a dáme na 30 minút až hodinu odpočívať do chladničky.

    2. Rúru si zohrejeme na 180 °C. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na kruh o niečo väčší ako je priemer formy na pečenie. Na pečenie použijeme formu s odnímateľným dnom s priemerom 28 cm. Prenesieme ho do formy a rovnomerne ním vystelieme dno a boky formy. Prebytočné cesto odrežeme. Dno popicháme vidličkou, zaťažíme papierom alebo fóliou na pečenie a suchými strukovinami a pečieme „naslepo“ 10-15 minút. Potom papier so záťažou odstránime a dopekáme ďalších 5 minút do zlata.

    3. Zo všetkých citrónov vytlačíme šťavu (mali by sme mať 75 ml). Citrónovú šťavu vymiešame s cukrom, ricottou, mascarpone a vajíčkom do hladkého krému. Ten nalejeme do predpečeného korpusu a vrátime do rúry na ďalších 30 minút. Upečený koláč necháme mierne vychladnúť, vyberieme z formy a opatrne preložíme na mriežku, kde ho necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.