Vegetariánske špagety a vegánsky syr

 | 

Čas prípravy: 

46

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na vegetariánsku Bolognese omáčku:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • kúsok zeleru
  • 2 hrste sušených lesných húb
  • ½ šálky suchej šošovice (obyčajnej zelenej, alebo čiernej)
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • olivový olej
  • 1 bobkový list
  • čierne korenie
  • soľ
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • zeleninový vývar
  • 500 g špagiet
  • Na vegánsky parmezán:

    • ¾ šálky natural kešu orechov
    • 3 lyžice lahôdokového droždia
    • ¾ lyžičky morskej soli
    • ¼ lyžičky sušeného cesnaku
    Ingrediencie

    Na vegetariánsku Bolognese omáčku:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • kúsok zeleru
  • 2 hrste sušených lesných húb
  • ½ šálky suchej šošovice (obyčajnej zelenej, alebo čiernej)
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • olivový olej
  • 1 bobkový list
  • čierne korenie
  • soľ
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • zeleninový vývar
  • 500 g špagiet
  • Na vegánsky parmezán:

    • ¾ šálky natural kešu orechov
    • 3 lyžice lahôdokového droždia
    • ¾ lyžičky morskej soli
    • ¼ lyžičky sušeného cesnaku

    Nutričné hodnoty

    banner billa
    Vegetariánske špagety sú veľmi chutnou náhradou obľúbených cestovín Bolognese. Takže úplne bez mäsa? Áno a dokonca bez kompromisov v chuti. A namiesto parmezánu si ukážeme ako pripraviť jeho vegánsku variantu, ktorý je chuťovo takmer na nerozoznanie.

    Vegetariánske špagety s boloňskou omáčkou so syrom aj pre vegánov

    Postup:

    1. Huby zalejeme vriacou vodou, zakryjeme a necháme napučať.
    2. Šošovicu preberieme, a dáme variť na 15 minút. Scedíme a dáme bokom.
    3. Cesnak, mrkvu, cibuľu a zeler nakrájame na drobné kocky.
    4. V širšom hrnci zohrejeme olej, pridáme nakrájaný cesnak a nakrájaný rozmarín. Premiešame, necháme pár sekúnd opiecť, kým sa rozvonia a pridáme nakrájanú mrkvu, cibuľu a zeler. Posolíme, zakryjeme a dusíme na miernom ohni 20 minút. Občas premiešame.
    5. Keď je zelenina mäkká pridáme drvené paradajky, predvarenú šošovicu, oregano, bobkový list a nadrobno nasekané huby. Podlejeme troškou vody z húb a vývarom.
    6. Zakryjeme a varíme na miernom plameni približne pol hodinu. Na záver ochutíme mletým čiernym korením a dosolíme.
    7. Podávame s uvarenými cestovinami posypané syrom alebo jeho vegánskou verziou. Tú pripravíme takto: do mixéra so sekacími nožmi dáme všetky suroviny a niekoľkými pulzmi rozmixujeme. Nemixujeme príliš dlho, inak zmes príliš zhustne. Takýto syr vydrží v uzatvorenom pohári v chladničke niekoľko týždňov.