Pečená ryba s mandľami

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

25

 min

Ingrediencie

Šalát:

  • 2-3 ks stredne veľkej cvikly
  • 1 šalotka
  • 1 lyžička horčice (alebo podľa chuti)
  • 2-3 vajíčka
  • 2 lyžice nasekaných kyslých uhoriek
  • podľa chuti 1 malá konzerva hrášku
  • ½ šálky majonézy
  • 1 biely jogurt Clever
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • Ryba:

    oleja

  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 4 lyžice nahrubo mletej strúhanky
  • 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
  • 4 lyžice plátkov mandlí
  • Ingrediencie

    Šalát:

  • 2-3 ks stredne veľkej cvikly
  • 1 šalotka
  • 1 lyžička horčice (alebo podľa chuti)
  • 2-3 vajíčka
  • 2 lyžice nasekaných kyslých uhoriek
  • podľa chuti 1 malá konzerva hrášku
  • ½ šálky majonézy
  • 1 biely jogurt Clever
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • Ryba:

    oleja

  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 4 lyžice nahrubo mletej strúhanky
  • 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
  • 4 lyžice plátkov mandlí
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2

    Na vyprážanej rybe s majonézovým šalátom si radi pochutnávame hlavne cez Vianoce. Je to síce kalorická bomba, ale raz do roka nám nemôže uškodiť. Ak sa však tejto kombinácie neviete dojesť, máme pre vás tip na ozvláštnenie aj odľahčenie. Do šalátu sme zamiešali zdravú cviklu a časť majonézy nahradili bielym jogurtom. Rybu sme namiesto vyprážania zapiekli s chrumkavou mandľovo-citrónovou strúhankou.

    Pečená ryba s mandľami a zdravý šalát

    Postup:

    1. Zemiaky a červenú repu uvaríme každé zvlášť do mäkka. K zemiakom na posledných 10 minút vložíme vajíčka, ktoré uvaríme natvrdo. Zeleninu aj vajíčka scedíme a opláchneme studenou vodou, necháme vychladnúť a ošúpeme.
    2. Zemiaky nakrájame na male kocky (cca 0,5cm), podobne aj vajíčka a cviklu. Cviklu pokvapkáme vínnym octom a premiešame. Všetko spolu vložíme do väčšej misky. Pridáme nadrobno nakrájanú šalotku, kyslé uhorky, hrášok, horčicu, biely jogurt s trochou majonézy, soľ a korenie. Všetko spolu dôkladne, ale zľahka, premiešame. Šalát dáme odležať do chladu, ideálne na noc do chladničky.
    3.  Rybu umyjeme a dôkladne osušíme papierovou utierkou. Z oboch strán osolíme a okoreníme. Rúru zohrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
    4. Na panvici zohrejeme 1 lyžicu masla a olivový olej. Keď maslo spení, vložíme do panvice kúsky ryby a na strednom plameni opečieme z každej strany do zlata. Opečenú rybu vyberieme a položíme na vystlaný plech. Plátky mandlí zmiešame so strúhankou, citrónovou kôrou, osolíme a okoreníme a prilejeme 2 lyžice rozpusteného masla. Dobre premiešame. Túto zmes  potom rovnomerne rozdelíme na ryby. Môžeme prstami popritláčať, aby sa krusta dobre na rybu prichytila.
    5. Rybu dáme zapiecť do rúry na päť až desať minút do zlata.
    6. Podávame so zemiakovo-cviklovým šalátom a kúskom citróna.
    7. Prajeme vám vydarené Vianoce a dobrú chuť k vianočnému menu. Veríme, že využijete aj naše tipy a recepty. Obľúbené sú napríklad v rúre pečené rybie prsty z lososa s detským zemiakovým šalátom.