Linecké koláče s mascarpone a citrónovým krémom

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na košíčky:

  • 160 g hladkej múky (my sme použili špaldovú)
  • Na plnku:

    Na citrónový krém:

    Ingrediencie

    Na košíčky:

  • 160 g hladkej múky (my sme použili špaldovú)
  • Na plnku:

    Na citrónový krém:

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Linecké koláče už dávno nie sú iba vianočným pečivom. Ak ste ešte neskúšali takéto koláčiky s citrónovou a mascarpone plnkou, tak tento recept si určite nenechajte ujsť. Základné krehké cesto sa dá naplniť rôznymi plnkami a dozdobiť podľa ľubovôle. S lineckým cestom sa dajú robiť divy a v tomto prípade bude dvojnásobne platiť, že aj oči jedia. Napiekli sme totižto krásne jedlé margarétky. Prečo si ich neupiecť aj v lete, keď sú také dobré?

    Linecké koláče s dvoma plnkami

    Postup:

    1. Práškový cukor premiešame s múkou, pridáme soľ a nakoniec pridáme zmäknuté maslo. V mixéri všetky spomínané ingrediencie premiešame, kým nám nevznikne mrvenička.
    2. Pridáme biely jogurt a znovu premiešame, kým sa nám nevytvorí vláčne cesto.
    3. Cesto necháme 10 minút odpočinúť v chladničke. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
    4. Pripravíme si valček, vykrajovátko a formu na mini-muffiny. Cesto vyvaľkáme asi na 3 mm a vykrajujeme kvetinky o čosi väčšie ako je otvor na muffin.
    5. Kvetinky položíme na otvor na muffin a stred opatrne a zatlačíme dnu. Cesto sa tak pekne vyformuje do malého „kalíška“. Dno kalíškov poprepichujeme vidličkou a pečieme asi 15 minút, kým cesto nezačne jemne hnednúť.
    6. Necháme úplne vychladnúť, potom plníme.
    7. Na mascarpone plnku len dohladka vymiešame všetky suroviny a lyžičkou nanesieme do koláčikových tortičiek.
    8. Dozdobíme citrónovým krémom, ktorý si pripravíme nasledovne: Chemicky neošetrený citrón ostrúhame (pozor, aby sme strúhali len žltú kôru).
    9. V mixéri najprv riadne premiešame cukor a citrónovú kôru. Citrónový cukor potom utrieme v miske spolu s maslom. Postupne po jednom pridávame žĺtka.
    10. Nakoniec pridáme šťavu z citrónu a štipku soli. Celú zmes varíme asi 10-12 minút na miernom plameni za stáleho miešania, až kým sa nám nevytvorí pudingová konzistencia.
    11. Snáď ste sa nezľakli dlhého postupu - príprava nie je v skutočnosti až taká náročná a výsledok stojí za to 🙂

    Náš tip:

    • citrónový krém, sa dá použiť aj ako poleva na muffiny, plnka do iných koláčov alebo ako vylepšenie zmrzlín