Teľacie mäso sa vyznačuje svojou jemnosťou, šťavnatosťou a bledoružovou farbou. Je obľúbené aj u šéfkuchárov, ktorí ho pripravujú v reštauráciách. Obsahuje viac vody ako tuku, a preto je toto mäso dobre stráviteľné a používa sa pri príprave diétnych receptov. Teľacie soté na hubách a zelenine je jedlo, ktoré vám určite nikto neodmietne. Výborná kombinácia jemného teľacieho mäsa, zeleniny a kvalitného červeného vína a byliniek - cítite už tú vôňu soté?
Teľacie soté - jemné a šťavnaté
Postup:
- Mäso nakrájame, odstránime veľké šľachy a vhodíme do rozpáleného liatinového hrnca alebo hlbokej panvice.
- Opečieme ho, potom pridáme cibuľu, cesnak a po chvíli prilejeme víno.
- Pridáme papriku, paradajku a sušené huby, rascu, bobkový list a koreniny.
- Dusíme na miernom ohni asi 60 minút.
Náš tip:
- Ako príloha sa hodia mladé malé zemiaky uvarené v šupe, jemne roztlačené a opečené na bravčovej masti a mladej cibuľke.
Teľacie mäso – ako pripravovať rôzne časti:
- Veľký orech –na prípravu rolád a na pečenie.
- Malý orech – patrí k šťavnatým a najkvalitnejším častiam teľaciny. Používa sa na pečenie a na prípravu rolád, a tiež z neho možno pripraviť klasické rezne.
- Krátky sval – na dusenie, a tiež vyprážanie.
- Svalovník – najjemnejšia a najkvalitnejšia časť mäsa, používa sa na prípravu steakov, medailónikov, prípravu minútok, na pečenie, dusenie a plnenie.
- Karé – jemné a kvalitné mäso, rovnako ako svalovník
- Krk – na mletie, dusenie, plnenie, pečenie a grilovanie.
- Plece –na prípravu gulášov, pečenie, mletie, dusenie a tiež na prípravu medailónikov.
- Hruď – na pečenie, dusenie, plnenie a na prípravu polievok.
- Koleno a nožičky – na pečenie a dusenie. Kolená sú veľmi chutné aj grilované.
- Nohy – na prípravu vývaru.