Čokoládové tartaletky – potešenie pre oči aj jazýčky

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na 8 tartletiek s priemerom 10 cm

Na základné cesto:

  • plus pre kakaové tartletky pridávame 25 g kakaového prášku a pre vanilkové 1 ČL vanilky, a kôru z polovice citróna
  • Na základnú čokoládovú plnku:

    • 300 g horkej čokolády
    • 160 ml šľahačkovej smotany
    • 3 žĺtky
    • 50 g kryštálového cukru

    Na plnkové variácie:

    • Kávová: ak nahradíme horkú čokoládu bielou a pridáme 2 ČL instantnej kávy, vyrobíme si výbornú kávovú plnku.
    • Tvarohovo-šľahačková: 250 g hladkého tvarohu

    , 250 ml do tuha vyšľahanej šľahačky

    , 100 g kryštálového cukru, kôra z polovice citróna

    . Tvaroh rozmiešame s cukrom a citrónovou kôrou dohladka a potom jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku.

     

    Ingrediencie

    Na 8 tartletiek s priemerom 10 cm

    Na základné cesto:

  • plus pre kakaové tartletky pridávame 25 g kakaového prášku a pre vanilkové 1 ČL vanilky, a kôru z polovice citróna
  • Na základnú čokoládovú plnku:

    • 300 g horkej čokolády
    • 160 ml šľahačkovej smotany
    • 3 žĺtky
    • 50 g kryštálového cukru

    Na plnkové variácie:

    • Kávová: ak nahradíme horkú čokoládu bielou a pridáme 2 ČL instantnej kávy, vyrobíme si výbornú kávovú plnku.
    • Tvarohovo-šľahačková: 250 g hladkého tvarohu

    , 250 ml do tuha vyšľahanej šľahačky

    , 100 g kryštálového cukru, kôra z polovice citróna

    . Tvaroh rozmiešame s cukrom a citrónovou kôrou dohladka a potom jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku.

     

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Dnes si napečieme niečo trochu slávnostnejšie, čokoládové tartaletky, ako z pravej francúzskej cukrárne. Lahoda pre oči, lahoda pre maškrtné brušká. A pritom nejde o žiadnu vedu, základom je dobrý recept na tartletkové cesto a potom môže začať pracovať vaša fantázia. Dáme vám totižto viac návodov, ako si pripraviť výbornú plnku a tartaletky vás neprestanú baviť!

    Čokoládové tartaletky s troma plnkami

    Postup:

    1. Na cesto nasypeme múku, cukor a kocky studeného masla (pre kakaové tartletky pridáme rovno aj preosiate kakao, ak robíte vanilkové, pridajte v tomto kroku vanilku a citrónovú kôru). Mixérom krátko premiešame, aby sa maslo obalilo sypkou zmesou. Pridáme vajce a miešame kým sa suroviny spoja. Nepremiešame. Cesto, v ktorom stále vidno kúsky masla, zabalíme do potravinovej fólie a necháme pol hodinu v chladničke.
    2. Vychladnuté cesto rozdelíme na 8 kúskov. Každý z nich vyvaľkáme do kruhu (priemer kruhu by mal byť asi o 1 cm väčší ako je priemer formičiek, ktoré budete používať). Jemne vtlačíme do formičiek, začistíme okraje, prikryjeme papierom na pečenie a vysypeme surovou fazuľou alebo ryžou, aby sme tartletky zaťažili.
    3. Pečieme na 180 stupňoch 10 minút, potom odstránime záťaž a papier a dopekáme pri rovnakej teplote ďalších 10 minút.
    4. Necháme úplne vychladnúť, až potom plníme. Cesto vydrží v chlade 2-3 dni. Čiže si ho môžete predpiecť.
    5. Na plnku: čokoládu na kúsky nalámanú zalejeme horúcou šľahačkou a rozmiešame, kým sa čokoláda roztopí. Žĺtky s cukrom šľaháme asi 5-6 minút nad parou do bledej nadýchanej peny. Potom vajíčkovú zmes vmiešame do čokoládovej zmesi a miešame niekoľko minút do vychladnutia. Nalejeme do hotových tartletiek a necháme v chladničke do úplného stuhnutia plnky.

    Náš tip:

    • Ak nemáte formičky na tartaletky, nevadí - cesto môžete rovnako dobre upiecť aj v tvare veľkej torty alebo obdĺžnika, v tom prípade vám možno ostane trochu plnky nazvyš.