Pomarančový koláč ako stvorený na chladné dni

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na ozdobenie:

  • 2 PL pomarančovej šťavy
  • asi 150-200 g práškového cukru
  • 1 pomaranč pokrájaný na menšie kúsky na dekoráciu

 

Ingrediencie

Na cesto:

Na ozdobenie:

  • 2 PL pomarančovej šťavy
  • asi 150-200 g práškového cukru
  • 1 pomaranč pokrájaný na menšie kúsky na dekoráciu

 

Nutričné hodnoty

Web Banner 2120x455px (str. 3)
Viete o tom, že škorica zahrieva? Toto voňavé korenie je pre nás neoddeliteľnou súčasťou zimných dní. Či už ako súčasť vareného vínka, punču alebo obľúbených koláčikov. Pomarančový koláč, ktorého recept vám dnes prinášame, je kombináciou všetkých dobrých vecí, ktorých podmanivá vôňa sa intenzívne šíri chladnými dňami. Tento koláč je jednoduchý a ako stvorený k šálke horúceho čaju alebo spomínaného punču

Pomarančový koláč so škoricou

Postup:

  1. Na pomarančový koláč najprv vymiešame do peny žĺtka, vanilkový a práškový cukor. Potom vyšľaháme zmäknuté maslo.
  2. Prisypeme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, mletou škoricou a mletým klinčekom.
  3. Miešame do hladkej zmesi a potom primiešame šťavu a najemno nastrúhanú kôru z dobre očisteného pomaranča.
  4. Napokon gumenou varechou zľahka ale dôkladne vmiešame do tuha vyšľahané bielky.
  5. Nalejeme do vymasteného a múkou vysypaného hlbšieho plechu a pečieme na 180 stupňoch asi 35-45 min. Hotový koláč je na povrchu sfarbený do zlatista.
  6. Ešte teplý koláč polejeme polevou, ktorú si vyrobíme nasledovne: do misky preosejeme práškový cukor, pridáme pomarančovú šťavu a vymiešame do hladkého, polohustého krému.
  7. Polevu necháme zaschnúť, potom koláč nakrájame na kocky a každý kúsok ozdobíme pomarančom.

Naše tipy:

  • Ak náhodou nemáte po ruke čerstvý pomaranč, môžete použiť aj 100 % pomarančový džús.
  • Do koláča môžete namiesto mletej škorice a klinčekov pridať napríklad kypriaci prášok do perníka – v takom prípade vynechajte aj klasický kypriaci prášok. Dodá mu to zaujímavú perníkovú chuť, ktorá je ešte vylepšená ovocnou pomarančovou chuťou.