Medové rezy

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 3 PL medu
  • 70 g masla
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Na plnku:

  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g kukuričného škrobu
  • trochu rumu alebo esencie (nemusí byť)
  • marhuľový džem
  • Na polevu:

    Ingrediencie

    Na cesto:

  • 3 PL medu
  • 70 g masla
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Na plnku:

  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g kukuričného škrobu
  • trochu rumu alebo esencie (nemusí byť)
  • marhuľový džem
  • Na polevu:

    Nutričné hodnoty

    W50 Web Banner 1920x455px 3
    Aké by to boli vianočné sviatky, keby sme si počas nich nedopriali medové rezy? Táto overená klasika má mnoho podôb, my sa však najradšej vraciame k tej, ktorú poznáme ešte z detstva. Ak ste aj vy nadšeným konzumentom tejto voňavej dobroty, otestujte náš recept.

    Medové rezy - obľúbený dezert z detstva

    Postup:

    1. Pripravíme si vodný kúpeľ. Nad parou miešame vajcia, cukor, med a maslo, kým zmes nezačne hustnúť. Potom pridáme sódu bikarbónu a miešame opäť do zhustnutia.
    2. Prisypeme múku a vypracujeme cesto, ktoré ešte za tepla na pomúčenej doske rozdelíme na 4 časti.
    3. Keďže je cesto mierne lepkavé, jednotlivé medové pláty vaľkáme medzi dvoma hárkami papiera na pečenie. Pláty by mali byť tenké (asi 2 mm) a veľké ako plech. Snažíme sa, aby malo cesto rovnomernú hrúbku.
    4. Pečieme na papieri na pečenie na opačnej strane plechu pri teplote 180 stupňov do zlatohneda, asi 8-10 minút.
    5. Pláty necháme vychladnúť.
    6. Na plnku vyšľaháme maslo s cukrom do krémova. V mlieku rozmiešame cukor a kukuričný škrob a za stáleho miešania uvaríme na hustý puding. Ten necháme úplne vychladnúť.
    7. Studený puding po troche zašľahávame mixérom do maslovej zmesi. Pridáme rum alebo esenciu a miešame do hladkého krému.
    8. Spodný plát cesta natrieme džemom, nanesieme tretinu krému, rovnomerne rozotrieme a prikryjeme druhým plátom. Opakujeme až po posledný plát, ktorý priložíme na krém.
    9. Horkú čokoládu s tukom roztopíme nad parou, pridáme lyžicu oleja, aby sa poleva pekne leskla, rozmiešame, potrieme ňou posledný plát a necháme stuhnúť.
    10. Koláč chutí najlepšie, keď ho necháme cez noc odpočinúť v chladničke.
    Keď sa u nás napečie medový rez pred Vianocami, zvyčajne ho stihneme zjesť skôr, než prejdú sviatky. Aj keď je príprava medových plátov trochu náročnejšia, výsledok stojí za to a čo je domáce, to aj lepšie chutí.