Bravčová panenka s omáčkou zo šampiňónov a sliviek

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na marinádu:

  • 4 strúčiky cesnaku
  • 5 polievkových lyžíc sójovej omáčky
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 1 čajová lyžička mletého
  • koriandru

  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • cca 1 až 1 a pol deci slnečnicového oleja
  • 3 polievkové lyžice octu
  • čierne korenie
  • soľ
  • Na omáčku:

    • 500 g čerstvých šampiňónov
    • 1 menšia cibuľka
    • za hrsť suchých sliviek
    • 2 dcl červeného suchého vína
    • čerstvá petržlenová vňatka
    • mletý koriander
    • čierne korenie
    • soľ
    Ingrediencie

    Na marinádu:

    • 4 strúčiky cesnaku
    • 5 polievkových lyžíc sójovej omáčky
    • 3 polievkové lyžice medu
  • 1 čajová lyžička mletého
  • koriandru

  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • cca 1 až 1 a pol deci slnečnicového oleja
  • 3 polievkové lyžice octu
  • čierne korenie
  • soľ
  • Na omáčku:

    • 500 g čerstvých šampiňónov
    • 1 menšia cibuľka
    • za hrsť suchých sliviek
    • 2 dcl červeného suchého vína
    • čerstvá petržlenová vňatka
    • mletý koriander
    • čierne korenie
    • soľ

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)

    Bravčová panenka s omáčkou má mnoho variantov. Toto jedlo patrí k tým slávnostnejším najmä preto, že ho nejedávame tak často a aj preto, že bravčová panenka je tá najkvalitnejšia časť mäsa. Bravčová panenka alebo sviečková sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. My vám ponúkame recept na medailónky v lahodnej a hutnej šampiňónovej omáčke, do ktorej sme pridali pár sušených sliviek a trošku červeného vína.

    Bravčová panenka s omáčkou zo šampiňónov a suchých sliviek

    Postup:

    1. Bravčovú panenku umyjeme a osušíme.
    2. Obalíme ju v marináde, ktorú si pripravíme nasledovne: zmiešame sójovú omáčku, med, prelisujeme 2 strúčiky cesnaku, slnečnicový olej, mletý koriander a mletú papriku, čierne korenie, soľ a trošku octu.
    3. Marinádou poriadne natrieme mäso a necháme ho cez noc postáť.
    4. Na druhý deň mäso vyberieme z marinády a pečieme v rúre na 200 stupňoch Celzia asi 40 minút.
    5. Potom ho vyberieme, jemne nakrojíme na plátky (medailónky), naukladáme naň na tenko nakrájaný cesnak a polejeme ho so zvyšnou marinádou.
    6. Pečieme ho ešte cca ďalších cca 30 minút na 180 stupňov Celzia. Kým sa mäso pečie, pripravíme si šampiňónovú omáčku. Umyjeme a očistíme šampiňóny, nakrájame ich na kocky, podlejeme troškou vody a podusíme spolu s nadrobno nakrájanou cibuľkou cca 10 minút.
    7. Pridáme červené víno a na drobno nakrájané suché slivky. Okoreníme mletým koriandrom, čiernym korením a osolíme.
    8. Omáčku necháme zovrieť a keď sa trochu ochladí, zmixujeme ju ponorným mixérom. Mäso sa nám zatiaľ pekne dopieklo. Vyberieme hotovú bravčovú panenku a nakrájame ju na medailónky.
    9. Medailónky servírujeme poliate šampiňónovo-slivkovou omáčkou a zemiakovým pyré. Ozdobíme petržlenovou vňatkou.