Slané praclíky recept – jednoduchá príprava ale chutia svkvele

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie
  • 500 g polohrubej múky
  • 150 g nastrúhaného syra
  • 250 g tuku na pečenie alebo masla
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 zarovnané ČL soli
  • Asi 100 g strúhaného syra na posýpanie
  • trochu celej rasce
  • 1 rozšľahané vajíčko na potieranie
  • červenú práškovú papriku alebo ľanové semiačka, posýpka môže byť ľubovoľná
Ingrediencie
  • 500 g polohrubej múky
  • 150 g nastrúhaného syra
  • 250 g tuku na pečenie alebo masla
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 zarovnané ČL soli
  • Asi 100 g strúhaného syra na posýpanie
  • trochu celej rasce
  • 1 rozšľahané vajíčko na potieranie
  • červenú práškovú papriku alebo ľanové semiačka, posýpka môže byť ľubovoľná

Nutričné hodnoty

Web Banner 2120x455px (str. 3)

Slané praclíky recept: jednoduché cesto, nenáročné na prípravu, ktoré si možno pripraviť zopár dní v predstihu a uskladniť v chladničke. Hodia sa na domáce chrumkanie, ale aj pre návštevy k vínu alebo na oslavy.

Slané praclíky recept

Postup:

  1. V mise dobre premiešame polohrubú múku s práškom do pečiva a soľou.
  2. Pridáme 150 g nastrúhaného syra, 250 g rastlinného tuku alebo masla, ktoré nastrúhame, aby sa nám s cestom ľahšie pracovalo.
  3. Napokon vlejeme šľahačku a zo všetkých prísad vypracujeme kompaktné cesto.
  4. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočinúť aspoň 1-2 hodiny. Po vychladnutí sa s cestom bude oveľa lepšie pracovať a bude menej lepivé.
  5. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi pol cm a vykrajujeme praclíky (resp. ľubovoľné tvary), ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Praclíky potrieme rozšľahaným vajíčkom, natretou stranou ich položíme na nastrúhaný syr (ktorý sa na pečivo pekne nalepí bez toho, aby sa trúsil po plechu), môžeme ešte dodatočne posypať celou rascou.
  7. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 15 minút do zlatova.
  8. Hotové slané praclíky necháme vychladnúť. Aj v tejto podobe dlho vydržia a netreba ich ani špeciálne skladovať. Preto si ich môžeme napiecť dopredu a v uzavretej krabici prečkajú až do silvestrovských osláv.

Náš tip:

  • Tento recept využijete napr. po sladkých vianočných dobrotách. Na novoročné oslavy treba trochu zmeny a aj tí, ktorí budú mať málo času na prípravy, zvládnu naše praclíky „ľavou zadnou“.