Punčové rezy – stará dobrá cukrárenská klasika

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 150 g polohrubej múky
  • džem na potretie hotového korpusu
  • Na plnku:

    • 100 g kryštálového cukru
    • 2 PL vody
    • 2 PL ovocného sirupu červenej farby (malinový, jahodový, ríbezľový…)
    • 24 ks dlhých piškót (alebo 1 balík guľatých piškótiek)
    • 100 ml rumu
    • 50 g nastrúhanej čokolády
    • 50 g mletých orechov

    Na polevu:

    • 250 g práškového cukru
    • 2 PL sirupu červenej farby
    • 2 PL rumu
    • 2 PL teplej vody

     

    Ingrediencie

    Na cesto:

  • 150 g polohrubej múky
  • džem na potretie hotového korpusu
  • Na plnku:

    • 100 g kryštálového cukru
    • 2 PL vody
    • 2 PL ovocného sirupu červenej farby (malinový, jahodový, ríbezľový…)
    • 24 ks dlhých piškót (alebo 1 balík guľatých piškótiek)
    • 100 ml rumu
    • 50 g nastrúhanej čokolády
    • 50 g mletých orechov

    Na polevu:

    • 250 g práškového cukru
    • 2 PL sirupu červenej farby
    • 2 PL rumu
    • 2 PL teplej vody

     

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Raz dávno sme zisťovali, ktorý cukrárenský koláč majú ľudia najradšej. Jednou z top odpovedí bolo – punčák. Áno, punčové rezy sú klasika, ktorú každý pozná a kto ju má rád, tak ju určite nevynechá pri návšteve cukrárne. Šťavnatý po sirupe, voňavý po rume – tak, ako ho všetci máme radi. My sme punčový rez povýšili na tortu a spravili si tak zo všedného dňa malú oslavu, oslavu starej dobrej cukrárenskej klasiky.

    Punčové rezy povýšené na tortu

    Postup:

    1. Vajcia, cukor a citrónovú kôru šľaháme na vysokých otáčkach do nadýchanej bledej peny. Potom k nim pridáme múku a jemne ju vmiešame tak, aby nám neostali hrudky.
    2. Nalejeme do tortovej formy s priemerom 25 cm, ktorú sme vymastili a vysypali múkou.
    3. Pečieme na 160 stupňoch asi pol hodinu.
    4. Korpus necháme úplne vychladnúť, potom ho vodorovne prerežeme na dve polovice a každú potrieme z vnútornej strany džemom.
    5. Na plnku si dáme variť vodu s cukrom a sirupom, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezačne vrieť. Povaríme asi minútu a týmto cukrovým sirupom zalejeme nadrobené piškóty.
    6. Pridáme rum a trochu citrónovej šťavy, najemno nastrúhanú čokoládu a mleté orechy, riadne premiešame a necháme chvíľu postáť. Plnka by nemala byť príliš riedka, mala by sa dať natierať. V prípade potreby pridáme piškóty alebo orechy.
    7. Plnku nanesieme na prvý korpus, prikryjeme druhým (lekvárovou stranou na plnku) a zaťažíme. Necháme v chladničke sadnúť.
    8. Hotovú tortu polejeme polevou, na ktorú riadne vymiešame všetky spomenuté prísady a necháme zaschnúť.