Rukola je veľmi výrazná svojou chuťou, preto si veľmi rýchlo získala svoje miesto v kuchyniach gazdiniek. Dajú sa z nej pripraviť rôzne šaláty, ale môžete ňou obzvláštniť tradičné jedlá, ako napríklad zemiaková kaša, alebo rukolové pesto. Výborne sa hodí k mäsu, kde odľahčí ťažšie chute. Na začiatok vám ponúkame recept, na rukolový šalát, ktorý vám dokonale predstaví jej pravú čistú chuť.
Rukolový šalát
Postup:
- Vo väčšej mise premiešame rukolu s olejom.
- Na tanier položíme niekoľko lístkov radiccia, na ne rukolu, paradajky
- Osolíme okoreníme a pokropíme balsamicom a posypeme syrom.
Náš tip:
- Pri príprave šalátu využite aj olej zo sušených paradajok. Môžete ním nahradiť obyčajný olivový olej. Je totiž skvelým dochucovadlom vďaka koreniu, ktoré je v ňom naložené a tiež získa príchuť sušených rajčín.
- Dbajte pri výbere ingrediencií a to hlavne radiccia, aby bolo čerstvé. Ak si totiž vyberiete menej čerstvý kus, môže sa stať, že bude nahorklé a tak vám skazí pôžitok zo skvelého šalátu. Radiccio i rukola oplývajú množstvom provitamínu A a množstvom minerálov. Rukola má výnimočné detoxikačné účinky a vysoký obsah selénu oproti ostatným šalátom.