Ak nemáte žiaden nápad, čo pripraviť, mäsové guľky v paradajkovej omáčke budú určite to pravé. Tento recept nikdy nesklame, dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov a zakaždým sú iné a výborné. A tiež vám ich určite nikto neofrfle a nájdete vždy len vylízané taniere.
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke a cestoviny
Postup:
- Rúru zohrejeme na 200 °C. Väčší plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a potrieme olejom.
- Rožky si natrháme na menšie kúsky, prípadne nahrubo rozmixujeme v mixéri. Dáme do misky, zalejeme mliekom a necháme 5-10 minút napučať.
- Mleté mäso vložíme do väčšej misky, pridáme rožky s mliekom, rozotretý cesnak, bylinky, osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme prešľahané vajíčka. Zmes dobre premiešame.
- Odoberáme kúsky veľké asi ako vlašský orech a navlhčenými rukami ich sformujeme do guličiek. Tie ukladáme na plech. Na záver mäsové guľky ešte pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry na 30 minút do zlata.
- Medzitým ako sa guličky pečú si v širšej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, po minútke aj nasekaný cesnak, nasekané stopky z bazalky alebo petržlenovej vňate a opekáme do zlata 5 minút.
- Pridáme paradajkový pretlak, balzamikový ocot a cukor. Minútu miešame. Potom prilejeme vývar, drvené paradajky, oregano, osolíme, okoreníme a privedieme k varu. Pozor, omáčka pri silnejšom vare vyprskáva a môžete sa popáliť, takže opatrne.
- Plameň stiahneme, guličky vyberieme z rúry a hneď ich po jednej vkladáme do omáčky. Na slabom ohni necháme odokryté prebublávať približne 20 minút, kým sa omáčka trochu zahustí. Po dovarení pridáme polovicu nasekanej bazalky alebo petržlenovej vňate.
- Hotové guličky podávame spolu s omáčkou s uvarenými cestovinami, posypané parmezánom a zvyšnými čerstvými bylinkami.
- Okrem klasickej kombinácie bravčového a hovädzieho mletého mäsa vyskúšajte kľudne aj nevšedné guličky napr. z teľacieho, morčacieho či králičieho mäsa. Mäsové guľky sú dokonale variabilné jedlo, ktoré môžete dochutiť podľa seba a zároveň spotrebovať rôzne mäso, bylinky, syry alebo vytvoriť rôzne omáčky, syrovú, smotanovú alebo paradajkovú. Dobrou správou je tiež, že chutia aj na druhý deň, alebo na studeno. Jednoducho máte o výborný krabičkový obed do práce postarané. Naše dnešné sú klasikou, ktorá sa najviac hodí k cestovinám, ale výborne budú chutiť aj s kúskom chrumkavej bagety.
Naše tipy:
- Ak si chcete guličky vychutnať na druhý deň v inej podobe, pripravte si ich viac a niekoľko ich pečte ešte 15 minút dlhšie. Nechajte vychladnúť a vložte do chladničky.
- Nakrájané ich môžete použiť do sendviča napr. takto: bagetku rozkrojte, potrite paradajkovou omáčkou (ak vám zostane), obložte nakrájanou mozzarellou, guličkami a čerstvou bazalkou. Prípadne si ich dajte na studeno s horčicou, nakladanou uhorkou, chrenovou omáčkou a kúskom dobrého tmavého chleba. No a nezabudnite si k tejto kombinácii dať pohár vychladeného pivka 🙂