Domáce párance starých materí

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Nutričné hodnoty

Web Banner 2120x455px (str. 3)
Dochutené na slano či na sladko predstavovali párance zdroj sacharidov a energie, čo bolo v časoch pred autami a prácou za počítačom najvyššou prioritou pri plnení obedára. Obživa našich starých materí sa dá ľahko pozmeniť na pochúťku so slovenským šmrncom. Hrubšie, tenšie, dlhé alebo krátke. Popustite uzdu prísneho a rýchleho varenia, zavolajte do kuchyne svoje deti a ukážte im čosi zo slovenského tradičného jedla. Určite je to recept, ktorý prináša spomienky na babky a dedinský, chudobnejší život. Párance môžete dochutiť všetkým možným, či už slané sladké, so zemiakmi a slaninou alebo tvarohom. Stačí si vybrať a môžeme sa pustiť do prípravy.

Domáce párance - pochúťka so slovenským šmrncom

Postup:

  1. V mise vymieste múku so soľou a vodou. Cesto musí byť husté.
  2. Po vymiesení ho zabaľte do fólie a dajte na 15 minút do chladničky.
  3. Z cesta vytvarujte bochník, ktorý nakrájajte na tenšie plátky. Potom si jednotlivé plátky ponaťahujte v rukách a začnite od stredu „párať“ (nepoužívajte pri tom žiaden váľok).
  4. Ako prílohu dajte upiecť zemiaky v šupke.
  5. Takto napárané cesto vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou a varte, kým nevyplávajú párance na povrch, približne sedem minút.
  6. Potom párance vyberte a polejte olejom a maslom. Pomiešajte.
  7. Pridajte upečené roztlačené zemiaky aj so šupkou a navrch položte upraženú slaninu. Namiesto zemiakov môžete ako posýpku použiť tvaroh, ktorý osolíte alebo posypete cukrom.

Naše tipy:

  • Pomer zemiakov, tvarohu a slaniny upravujte podľa vlastnej chuti, respektíve podľa toho čo máte najradšej na párancoch.
  • Cesto je najlepšie pripraviť deň pred varením, alebo ho nechať v chladničke cez noc.