Ostalo vám zopár hrušiek a vy neviete, čo s nimi? Ak máte hodinku času, radi vám dáme inšpiráciu, ako hrušky zužitkovať v jednoduchom a krehkom koláči, ktorý zmizne z taniera skôr, než sa nazdáte. Žiaden krém, len ovocie a krehké, na jazyku sa rozplývajúce cesto, presne ten správny jednoduchý hruškový koláč s posýpkou na jeseň.
Jednoduchý hruškový koláč s posýpkou, ktorým začína jeseň
Postup:
- Najprv si pripravíme krehké cesto – cesto sa dá pripraviť aj deň vopred a uchovať v chladničke.
- Preosiatu múku a práškový cukor premiešame s mletými mandľami. Pridáme vajce a varechou ho vmiešame do múky.
- Polotuhé maslo nakrájame na malé kúsky a vmiešame ho do sypkej zmesi. Ručne vymiesime hladké a kompaktné cesto.
- Medzitým si pripravíme hruškovú plnku: Hrušky očistíme, zbavíme jaderníkov a nakrájame na malé kúsky. Pridáme vodu, cukor, šťavu z citróna a mleté alebo celé klinčeky.
- Varíme za občasného miešania, kým sa voda nevyparí, hrušky nezmäknú a nevznikne nám hustá hrušková kaša. Ak sme použili celé klinčeky, nezabudneme ich z kaše vybrať.
- Vychladené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi pol centimetra do okrúhleho tvaru.
- Cesto opatrne vložíme do formy, uhladíme povrch a upravíme ho po bokoch, do výšky asi 2 cm.
- Na cesto rovnomerne nanesieme hruškovú plnku a uhladíme povrch. Okraje cesta zahneme.
- Koláč pred pečením posypeme posýpkou, na ktorú rukami zmiešame a nadrobíme všetky uvedené prísady.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 ° C asi 30 minút, kým sa cesto nezačne farbiť do zlatohneda.
Naše tipy:
- Aby cesto dobre vyzrelo a dobre sa s ním ďalej pracovalo, zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme ho v chladničke aspoň pol hodinu (kľudne aj dlhšie) odležať.
- Dávka ingrediencií na cesto vystačí na tortovú formu s priemerom 20- 30 cm. Pri vaľkaní cesta sa snažíme, čo najviac pripodobniť cesto forme, aby sa dobre vkladalo.