Tekvicové gnocchi so šalviou

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie
  • 1 väčšia hokkaido tekvica
  • soľ
  • približne 2 šálky (šálka 250 ml) hladkej múky (môže byť aj hladká špaldová)
  • 1 žĺtok
  • muškátový oriešok
  • 50 g masla
  • pár lístkov čerstvej šalvie
  • citrónová šťava
  • parmezán
  • mleté čierne korenie
Ingrediencie
  • 1 väčšia hokkaido tekvica
  • soľ
  • približne 2 šálky (šálka 250 ml) hladkej múky (môže byť aj hladká špaldová)
  • 1 žĺtok
  • muškátový oriešok
  • 50 g masla
  • pár lístkov čerstvej šalvie
  • citrónová šťava
  • parmezán
  • mleté čierne korenie

Nutričné hodnoty

Web Banner 2120x455px (str. 3)

Ak ste ešte túto jeseň nevarili tekvicu, je čas to rýchlo napraviť. November je čas tekvicový, krásne oranžové plody vládnu kuchyni, parapetným doskám či predzáhradkám a balkónom. Jednou z najobľúbenejších druhov tekvíc na varenie je určite hokkaido. Hodí sa skvele do polievok, na pečenie, do rizota, či do teplých šalátov. Má nádhernú oranžovú farbu, a jej veľkou výhodou je v neposlednom rade aj to, že sa nemusí šúpať. Po upečení či uvarení je totiž šupka mäkká a vhodná na konzumáciu. Ak hľadáte novú inšpiráciu na tekvicový recept, máme pre vás lákavé tekvicové gnocchi, kde namiesto zemiakov do cesta ide práve pečená dyňa hokkaido.

Gnocchi nemusia byť len zo zemiakov - tekvicové gnocchi

Postup:

  1. Tekvicu umyjeme, odrežeme oba konce a rozpolíme. Semienka vydlabeme lyžicou a každú polovicu rozdelíme na 3 časti. Uložíme do zapekacej nádoby, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Posolíme. Pečieme na  200°C do uplného zmäknutia (približne 30-40 minút).
  2. Tekvicu vyberieme a necháme mierne vychladnúť.
  3. Potom z každého dielika lyžičkou vydlabeme dužinu. Aj keď je šupka hokkaido po upečení mäkká a jedlá, v ceste by nám nechala väčšie kúsky, ktoré nechceme.
  4. Mäkkú dužinu potom lyžicou roztlačíme na jemné pyré. Ak by bolo príliš vodnaté, prenesieme ho na nepriľnavú panvicu a za stáleho miešania chvíľu povaríme, čím sa z neho odparí prebytok tekutiny. Necháme úplne vychladnúť.
  5. Pripravené pyré si odmeriame – mali by sme mať 2 šálky pyré. To potom zmiešame so žĺtkom a štipkou mletého muškátového orieška a postupne pridávame múku. Múku pridávame podľa potreby, je možné že nebudeme potrebovať celé množstvo.
  6. Vypracujeme jemné, trošku lepivé cesto. Preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a prehnetieme. Rozdelíme na 8 častí a z každej vyformujeme dlhý valček, hrubý asi 2 cm.
  7. Ten rozkrájame na kúsky. Každý vidličkou jemne roztlačíme.
  8. Pripravené gnocchi varíme v osolenej vode približne 3-4 minúty, kým nevyplávajú na povrch.
  9. V malej panvici roztopíme maslo, pridáme celé lístky šalvie a necháme opiecť do chrumkava. Maslo by malo trošku zhnednúť a získať tak jemnú orieškovú chuť. Pozor, aby sme ho neprepálili.
  10. Hotové gnocchi vyberieme dierovanou naberačkou do misky, prelejeme ich ochuteným maslom a rozdelíme na taniere. Každú porciu ochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy a čerstvo mletým čiernym korením. Posypeme jemne strúhaným parmezánom a hneď podávame.