Dusené kuracie mäso s dyňou, hubami a bylinkami

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie
  • 4 ks kuracích pŕs bez kože a kosti (alebo vykostených horných kuracích stehien)
  • hladká múka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 1 malá dyňa (napr. Hokkaido)
  • 8-10 ks šampiňónov
  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka čili korenia
  • ½ lyžička mletej kurkumy
  • olivový olej
  • maslo
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 500-600 ml kuracieho vývaru
  • Ingrediencie
    • 4 ks kuracích pŕs bez kože a kosti (alebo vykostených horných kuracích stehien)
    • hladká múka
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 1 lyžička sušeného tymianu
    • 1 malá dyňa (napr. Hokkaido)
    • 8-10 ks šampiňónov
    • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka čili korenia
  • ½ lyžička mletej kurkumy
  • olivový olej
  • maslo
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 500-600 ml kuracieho vývaru
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)

    Dusené kuracie mäso - ak aj vy hľadáte počas chladných  a sychravých dní útechu v kuchyni a varení, máme pre vás novú inšpiráciu, hrejivú,  slniečkovú večeru z jedného hrnca. Klasická kombinácia - kuracie prsia, huby a tymián, doplnené o krémovú omáčku. Dyňu použite akú mate práve  po ruke, ale najlepšia bude hokkaido, pretože sa dá uvariť aj so šupkou a je hotová raz dva. Výborne sa k jedlu hodí dusená ryža alebo len kus čerstvého pečiva, ktorým vytriete taniere dosucha 😉

    Dusené kuracie mäso s tymiánom a kurkumou

    Postup:

    1. Kuracie prsia nakrájame na menšie medailóniky, jemne naklepeme, posolíme, okoreníme a poprášime sušeným tymiánom. Kúsky mäsa obalíme jemne v hladkej múke a z každej strany opečieme do zlata na olivovom oleji a lyžici masla. Vyberieme a odložíme bokom.
    2. Do prázdnej panvice pridáme ešte maslo a orestujeme na ňom cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme na plátky nakrájané šampiňóny a spolu chvíľu opekáme. K hubám pretlačíme strúčik cesnaku, ochutíme soľou,  korením a štipkou čili.
    3. Premiešame, necháme cesnak zavoňať a do panvice pridáme na kocky nakrájanú tekvicu (hokkaido netreba šúpať, len ju dobre umyť a odstrániť semienka a dužinu). Premiešame a opäť pár minút spolu opekáme.
    4. Mäso vložíme do väčšej panvice alebo širšieho hrnca  pridáme tekvicu s hubami a všetko podlejeme kuracím vývarom tak, aby bolo všetko ponorené do ¾ . Zakryjeme a dusíme na miernom plameni domäkka. Dyňa by sa mala začať rozpadať a mäso bude mäkké.
    5. Zo šťavy odoberieme 1-2 naberačky, premiešame so smotanou a pomaly prilievame do panvice, aby sa smotana nezrazila. Necháme prevariť a odstavíme. Pred podávaním posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.  Podávame s dusenou ryžou.