Hustá a výdatná hrachová polievka

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2-3  lyžice oleja
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 údená klobása (alebo kúsok údeného mäsa)
  • sušený majorán alebo oregano
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • Ingrediencie

    Pre 4 osoby:

  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2-3  lyžice oleja
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 údená klobása (alebo kúsok údeného mäsa)
  • sušený majorán alebo oregano
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Strukoviny u nás zažívajú renesanciu. Čo je výborné, pretože strukoviny ako také sú veľmi dôležitým zdrojom bielkovín a sacharidov,  ich pravidelná konzumácia nám upravuje krvný tlak a stráži hladinu cukru v krvi.  Naši predkovia konzumovali  strukoviny pravidelne, hlavne fazuľu a šošovicu, pripravovali z nich polievky a husté prívarky. Dodali potrebné živiny a energiu, keďže mäso bolo v minulosti vzácnosťou. Preto by sme ich aj my mali zaradiť strukoviny do nášho jedálnička aspoň 3x do týždňa. Jednou z možností je aj táto hrachová polievka.

    Hrachová polievka

    Postup:

    1. Hrach preberieme a namočíme do studenej vody aspoň na 12 hodín.  Potom scedíme a prepláchneme čistou vodou.
    2. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlata. Pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Premiešame a tiež opečieme do zlata. Poprášime múkou a necháme chvíľu spolu opiecť.
    3. Zalejeme vodou a varíme asi hodin, alebo kým nie je hrach mäkký. Potom pridáme do polievky zemiaky nakrájané na kocky, osolíme, okoreníme, pridáme na kúsky nakrájanú klobásku a  varíme ďalej, kým nie sú zemiaky mäkké.  Na záver do polievky pretlačíme strúčik cesnaku a ochutíme majoránkou.
    4. Polievku na tanieri posypeme petržlenovou vňaťou  a podávame s dobrým (najlepšie kváskovým) tmavým chlebom.