Tradičný veľkonočný baranček

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 150 ml teplého mlieka
  • 125 g masla alebo rastlinného tuku do cesta
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • Na ozdobenie:

    • práškový cukor
    Ingrediencie

    Na cesto:

  • 150 ml teplého mlieka
  • 125 g masla alebo rastlinného tuku do cesta
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • Na ozdobenie:

    • práškový cukor

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Tradičný veľkonočný baranček by nemal chýbať na žiadnom veľkonočnom stole. Okrem toho, že samotný baranček je symbolom veľkonočných sviatkov, ten náš poslúži nielen ako dekorácia, ale aj ako koláčik ku káve. Upečte si aj vy na Veľkú noc tento milý koláčik, s vanilkovo citrónovou chuťou.

    Tradičný veľkonočný baranček

    Postup:

    1. V mise si vyšľaháme do krémova práškový cukor a zmäknuté maslo. Pridáme žĺtky a vanilkový cukor a poriadne premiešame.
    2. Polohrubú múku zmiešame s kypriacim práškom a preosejeme ju na vajíčkovú zmes. Pomocou mixéra dobre premiešame.
    3. Vznikne nám suchšie drobivé cesto, do ktorého prilejeme deci a pol vlažného alebo teplého mlieka (nie studeného) a rozmiešame do krémova. Primiešame citrónovú kôru.
    4. Napokon do cesta gumenou varechou vmiešame do tuha vyšľahané vaječné bielky.
    5. Formu na veľkonočného barančeka vytrieme maslom alebo tukom a vysypeme polohrubou múkou (alebo napríklad strúhankou alebo strúhaným kokosom).
    6. Cesto nalejeme do formy a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch.. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti formy, baranček sa však bude piecť minimálne 35 minút. Odporúčame špajľou odskúšať, či je baranček prepečený aj vo vnútri. Ak špajľa zapichnutá do cesta vyjde von čistá a suchá, cesto je prepečené. Ak na nej ostane cesto, predĺžte čas pečenia o ďalších 5-10 minút.
    7. Upečeného barančeka necháme asi 20 minút chladnúť vo forme, potom formu opatrne odstránime a koláč necháme do úplného vychladnutia na mriežke. Počas pečenia sa môže stať, že cesto sa nadvihne nad úroveň formy. Prečnievajúci koláč odporúčame zarovnať nožom, aby mohol baranček pekne stáť na podložke.
    8. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom (môžeme aj dozdobiť vyšľahanou šľahačkou).