Veľkonočná plnka bez mäsa

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na 1 chlebíkovú formu:

  • 100 ml smotany 33 %
  • 100-150 g  baby špenátu
  • zväzok bazalky
  • 2 -3 hrste lístkov mladej žihľavy alebo medvedieho cesnaku
  • maslo a strúhanka na vymazanie formy
  • Ingrediencie

    Na 1 chlebíkovú formu:

  • 100 ml smotany 33 %
  • 100-150 g  baby špenátu
  • zväzok bazalky
  • 2 -3 hrste lístkov mladej žihľavy alebo medvedieho cesnaku
  • maslo a strúhanka na vymazanie formy
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Veľkonočná plnka - pamätáte si na babičkinu „plnku“, ktorú robievala v jednom pekáči spolu s pečeným kuriatkom alebo kúskom bravčovej pečienky?  Bola to jednoduchá zmes staršieho pečiva, vajíčok, petržlenovej vňaťky, kuracej pečienky alebo údeného mäsa, zavinutá do valčeka a upečená.  Mnohí z nás ju určite poznáte, a možno stále robievate.

    Veľkonočná plnka s jarnými bylinkami

    Postup:

    1. Rúru  zohrejeme na 180 °C. Chlebíkovú formu si vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
    2. Staršie pečivo (môžu to byť obyčajné rožky alebo žemle, aspoň 1 deň staré) nakrájame na kocky  a vložíme do väčšej misy. Zalejeme ich mliekom a smotanou, a necháme pečivo vsiaknuť tekutinu.
    3. Medzitým si špenát a ak máme-čerstvé mladé lístky žihľavy - sparíme vriacou vodou, scedíme a necháme odkvapkať. Potom z nich vytlačíme prebytočnú tekutinu a  nahrubo nasekáme. (Ak použijeme medvedí cesnak, ten nesparíme ale pridáme ho čerstvý nakrájaný. )
    4. Spolu s nakrájanými lístkami bazalky pridáme k namočenému pečivu.
    5. Mäkké maslo prešľaháme so žĺtkami a štipkou soli do peny, a túto zmes pridáme do misky k pečivu. Ochutíme prelisovaným cesnakom a všetko spolu dobre premiešame.
    6. Z bielkov a štipky soli si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý potom opatrne a zľahka zapracujeme do plnky.
    7. Túto zmes potom rovnomerne rozotrieme do pripravenej zapekacej nádoby (môžeme  použiť aj hlbší pekáčik ak nemáme chlebíkovú formu – v tom prípade skrátime dobu pečenia cca o 10 minút).
    8. Pečieme na strednej mriežke do zlata približne 35-45 minút. Po upečení  necháme chvíľu vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a nakrájame na plátky. Podávame k pečenému mäsu, alebo len tak nastudeno ako prílohu k obloženým misám.