Rillons spolu s Rilletes sú vraj staré recepty z francúzskeho vidieka. Oni nám to síce nepotvrdili, ale nám fajnšmekrom je to jedno. Aj keď z pohľadu na suroviny nič zvláštne na recepte nenájdete, verte, že sa do tohto jedla zamilujete. Sú to v podstate veľké škvarky, ale ako sa hovorí, keď to správne nabylinkujete a podlejete vínom - delikatesa pečený bôčik je na svete a na škvarky zabudnete. Táto špecialita je síce jednoduchá na suroviny a prípravu, ale piecť ich treba naozaj dlho a pri nízkej teplote. Ak toho pripravíte veľa, zalejte Rillons vyškvareným tukom a v chladničke vám táto dobrota vydrží niekoľko týždňov. Dôležité je pri príprave piecť mäso v rúre na nízkej teplote a dlho.
Rillons - pečený bôčik s tymianom a červeným vínom
Postup:
- Bravčový bôčik pokrájame na väčšie kúsky o veľkosti cca 4x4cm.
- Pripravte si hrniec, ktorý môžete vložiť do rúry. V ňom na masti opečieme do zlatista kúsky mäsa z každej strany.
- Potom k nim pridáme tymián, bobkový list, očistené a jemne potlačené strúčiky cesnaku (stačí, keď ich pevným nožom rozpučíte, netreba ich lisovať ani krájať), hrubozrnnú soľ a nahrubo rozdrvené čierne korenie. Zalejeme červeným vínom a vodou a dáme do rúry vyhriatej na 200 st. C na 10 minút.
- Potom teplotu stiahneme na 150 st. C a pečieme 1,5 až 2 hodiny.
- Po dopečení ich nechajte mierne vychladnúť a podávajte s kyslou uhorkou, čalamádou alebo aj kimči.