Tuniak v lístkovom ceste - inšpirácia z Grécka
Postup:
- Rybu umyjeme, osušíme kuchynskou papierovou utierkou a rozrežeme si ju na štvrtiny. Osolíme a okoreníme z oboch strán a zľahka pokropíme olivovým olejom. Posypeme nasekanými čerstvými bylinkami (šalvia, tymián).
- Lístkové cesto rozbalíme, rozdelíme si ho na štvrtiny a do ich stredov vložíme tuniakový filet a vytvoríme „balíček“, aby sa ryba vo vnútri cesta uzavrela. Potrieme vajíčkom. Cesto môžeme na povrchu ešte vyzdobiť.
- Dáme do rozohriatej rúry na 200 stupňov asi na 20 minút, kým sa nesfarbí do zlatohneda.
- Medzitým si pripravíme chuttney: hrušky ošúpeme, vykrojíme jaderník a nakrájame ich na menšie kocky. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Cesnak ošúpeme a pretlačíme.
- Na olivovom oleji speníme cibuľu a cesnak do sklovita, poprášime ich hnedým cukrom a necháme trochu skaramelizovať. Potom pridáme vínny ocot a premiešame.
- Pridáme nakrájané hrušky a biele víno a asi 3 minúty povaríme. Následne stiahneme z ohňa, dokoreníme, pridáme bylinky a necháme odstáť, kým sa nepripraví tuniak.
- Chuttney servírujeme ako prílohu k tuniakovi.