Videorecept – tuniak v lístkovom ceste s hruškovým chuttney

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

oleja

  • 1 PL čerstvých byliniek – šalvia, tymián
  • vajíčko na potretie cesta
  • Na hruškové chuttney:

  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • 3 ČL hnedého cukru
  • 75 ml suchého bieleho vína
  • 2 PL vínneho octu
  • 1 PL čerstvých nasekaných byliniek (šalvia, tymián)
  • soľ
  • Ingrediencie

    oleja

  • 1 PL čerstvých byliniek – šalvia, tymián
  • vajíčko na potretie cesta
  • Na hruškové chuttney:

  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • 3 ČL hnedého cukru
  • 75 ml suchého bieleho vína
  • 2 PL vínneho octu
  • 1 PL čerstvých nasekaných byliniek (šalvia, tymián)
  • soľ
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2

    Tuniak v lístkovom ceste - inšpirácia z Grécka

    Postup:

    1. Rybu umyjeme, osušíme kuchynskou papierovou utierkou a rozrežeme si ju na štvrtiny. Osolíme a okoreníme z oboch strán a zľahka pokropíme olivovým olejom. Posypeme nasekanými čerstvými bylinkami (šalvia, tymián).
    2. Lístkové cesto rozbalíme, rozdelíme si ho na štvrtiny a do ich stredov vložíme tuniakový filet a vytvoríme „balíček“, aby sa ryba vo vnútri cesta uzavrela. Potrieme vajíčkom. Cesto môžeme na povrchu ešte vyzdobiť.
    3. Dáme do rozohriatej rúry na 200 stupňov asi na 20 minút, kým sa nesfarbí do zlatohneda.
    4. Medzitým si pripravíme chuttney: hrušky ošúpeme, vykrojíme jaderník a nakrájame ich na menšie kocky. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Cesnak ošúpeme a pretlačíme.
    5. Na olivovom oleji speníme cibuľu a cesnak do sklovita, poprášime ich hnedým cukrom a necháme trochu skaramelizovať. Potom pridáme vínny ocot a premiešame.
    6. Pridáme nakrájané hrušky a biele víno a asi 3 minúty povaríme. Následne stiahneme z ohňa, dokoreníme, pridáme bylinky a necháme odstáť, kým sa nepripraví tuniak.
    7. Chuttney servírujeme ako prílohu k tuniakovi.