Videorecept – osviežujúca nektarínková torta

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • Na plnku:

    • asi 4 ks zrelých nektaríniek (môžeme použiť aj broskyne, mango a pod.)
    • 1 šľahačka
    • 3 PL hustého bieleho jogurtu
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • cukor podľa chuti a zrelosti ovocia (niekedy ani netreba)
  • 8 plátkov želatíny
  • Na polevu:

    • šťava z 1 väčšieho pomaranča
    • 2 plátky želatíny
    Ingrediencie

    Na cesto:

  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • Na plnku:

    • asi 4 ks zrelých nektaríniek (môžeme použiť aj broskyne, mango a pod.)
    • 1 šľahačka
    • 3 PL hustého bieleho jogurtu
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • cukor podľa chuti a zrelosti ovocia (niekedy ani netreba)
  • 8 plátkov želatíny
  • Na polevu:

    • šťava z 1 väčšieho pomaranča
    • 2 plátky želatíny

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)

    Je pekný, letný deň a vy odrazu dostanete chuť na niečo sladké. Torta je skvelý kandidát, ktorý obstojí u každého, takže je rozhodnuté. Nektarínková torta vás uchváti svojou krásou a neuveriteľnou chuťou.

    Nektarínková torta

    Postup:

    1. Na piškótové cesto vymiešame celé vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do bledej nadýchanej peny, ktorá drží tvar.
    2. Do peny potom v dvoch-troch krokoch preosejeme múku so zemiakovým škrobom a kypriacim práškom a pomocou gumenej varechy ju zľahka, ale dôkladne vmiešame. Cesto nalejeme do tortovej formy, ktorú si obalíme papierom na pečenie a pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút do zlatohneda, kým cesto na povrchu nepruží. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť vo forme.
    3. Kým sa cesto pečie a potom chladne, pripravíme si plnku. Plátky želatíny namočíme do misky so studenou vodou a necháme ich aspoň 5-8 minút napučať.
    4. Nektaríny ošúpeme, zbavíme kôstky a ponorným mixérom ich rozmixujeme do hladka. Ovocné pyré môžeme aj prepasírovať cez jemné sitko. Podľa sladkosti ovocia môžeme pridať cukor a citrónovú kôru.
    5. Z ovocného pyré odoberieme pár lyžíc, v malom hrnčeku zohrejeme (neprevárame) a ešte v zohriatom ovocí rozpustíme vyžmýkané plátky želatíny. Odložíme bokom a necháme chladnúť. Keď ovocie so želatínou vychladne, vlejeme ho späť do zvyšku rozmixovaného ovocia, riadne premiešame.
    6. Šľahačku vyšľaháme do tuha a pridáme ju k rozmixovaným nektarínkam.
    7. Primiešame aj jogurt a potom zmes gumenou varechou zľahka premiešame. Celú zmes opatrne nalejeme na upečený korpus a dáme do chladničky stuhnúť. Ideálne cez noc, aby plnka dobre stuhla a dala sa krájať.
    8. Na druhý deň hotový koláč dozdobíme poslednou vrstvou – polevou. Plátky želatíny necháme napučať v miske so studenou vodou. Vyžmýkané plátky vložíme do pomarančovej šťavy a zohrievame, kým sa želatína nerozpustí (neprevárame, len zohrievame). Necháme vychladnúť.
    9. Vychladnutou zmesou potom potrieme povrch torty a necháme ešte chvíľu odpočinúť v chlade.