Hovädzí Stroganov – videorecept

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Pre 2 osoby:

zo sviečkovice

  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica masla
  • 1 šalotka
  • 100 g hnedých šampiňónov
  • 1 vetvička tymiánu
  • 1 lyžička paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 100-150 ml vody alebo hovädzieho vývaru
  • 50-100 ml sladkej smotany 33 %
  • 1 lyžička horčice (dijonskej)
  • 1-2 kyslé uhorky
  • 1-2 PL lyžice kyslej smotany
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ a mleté čierne korenie
  • Ingrediencie

    Pre 2 osoby:

    zo sviečkovice

  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica masla
  • 1 šalotka
  • 100 g hnedých šampiňónov
  • 1 vetvička tymiánu
  • 1 lyžička paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 100-150 ml vody alebo hovädzieho vývaru
  • 50-100 ml sladkej smotany 33 %
  • 1 lyžička horčice (dijonskej)
  • 1-2 kyslé uhorky
  • 1-2 PL lyžice kyslej smotany
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ a mleté čierne korenie
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Hovädzí Stroganov je pôvodom ruský pokrm, ktorý bol vymyslený v ruskom paláci pre šľachtickú rodinu Stroganov. Je z kvalitného hovädzieho mäsa a s omáčkou zo smotany, kyslých uhoriek a húb. V dnešnej dobe toto jedlo poznáme ako hovädzí Stroganov.

    Hovädzí Stroganov - gurmánska klasika

    Postup:

    1. Mäso pokrájame na tenké rezančeky a necháme postáť aspoň 30 minút pri izbovej teplote. Aj obe smotany necháme dôjsť na izbovú teplotu. Medzitým si nakrájame cibuľu najemno, uhorky na tenké šikmé plátky.
    2. Na nepriľnavej panvici zohrejeme olej a sprudka na ňom opečieme kúsky mäsa do hneda. Vyberieme a udržiavame teplé.
    3. Do uvoľnenej panvice dáme lyžicu masla, pridáme šalotku a šampiňóny nakrájané na tenké plátky. Prihodíme vetvičku tymiánu, soľ a čierne korenie. Chvíľu spolu restujeme, pridáme paradajkový pretlak, potom zaprášime múkou a podlejeme vývarom. Dusíme na miernom ohni do mäkka.
    4. Prilejeme sladkú smotanu, prevaríme, potom teplotu znížime a pridáme horčicu, kyslé uhorky, kyslú smotanu a kúsky mäsa. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
    5. Snažíme sa už nevariť, len prehriať a hneď podávame, napr. s cestovinami, ryžou  alebo zemiakovými hranolčekmi. Pred podávaním posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.