Krémová brokolicová polievka s romanesco

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Pre 4 porcie:

  • zeleninový vývar alebo voda
  • soľ
  • 150 ml smotany na varenie
  • 2 PL masla
  • muškátový oriešok
  • mleté čierne korenie
  • Ingrediencie

    Pre 4 porcie:

  • zeleninový vývar alebo voda
  • soľ
  • 150 ml smotany na varenie
  • 2 PL masla
  • muškátový oriešok
  • mleté čierne korenie
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Výborná krémová brokolicová polievka obohatená o orieškovú chuť rímskej brokolice - Romanesco. Romanesco je jedna veľká záhada. Pestuje sa podobne ako brokolica, no vzhľadom pripomína karfiol. Pre Talianov je to rímska brokolica, pre nás zas vežatý karfiol. Chutí jemne orieškovo, má však kapustovitý pôvod. Napriek zľahka mätúcej vizitke majú aspoň v jednej veci všetci jasno – že krajšej zeleniny na svete niet.

    Krémová brokolicová polievka s Romanesco

    Postup:

    1. Brokolicu aj karfiol Romanesco umyte, rozoberte na menšie ružičky a dajte do hrnca.
    2. Pridajte očistené a nadrobno nakrájané zemiaky, zalejte vývarom alebo vodou, osoľte a nechajte variť.
    3. Prilejte sladkú smotanu, pridajte kúsok masla, muškátový oriešok, osoľte a podľa potreby dochuťte korením. Na záver ozdobte nadrobno nakrájanou brokolicou a karfiolom.
     

    Náš tip:

    • Ak chcete sýtejšiu verziu, polievku podávajte s nastrúhaným syrom alebo krutónmi.

    Niečo o brokolici Romanesco:

    • V každom súste sa okrem vysokého podielu vitamínu C a ďalších hodnotných živín skrýva nečakaná lekcia prírodnej geometrie. Čudesný zeleninový hybrid je pôvabnou ukážkou fraktálov, útvarov s pravidelne sa opakujúcou štruktúrou, aké vídame napríklad na snehových vločkách či papradi. Romanesco tak neprestáva fascinovať: matematikov, botanikov a v neposlednom rade gastronomických pôžitkárov, ktorí si popri tradičných gurmánskych kvalitách potrpia aj na estetické vyznenie jedla. Tak najedzte sa zdravo, chutne a krásne!