Májová bryndza je pojem a jedným z vydarených bryndzových receptov sú bryndzové podplamenníky. My sme pridali aj slaninku a upiekli sme ich do chrumkava.
Bryndzové podplamenníky
Postup:
- Z teplého mlieka, droždia , štipky cukru pripravíme kvások, ktorý necháme napučať 10 minút. Múku premiešame so soľou, pridáme kvások, vlažnú vodu a olej. Spracujeme mäkké, hladké a nelepivé cesto. Zakryté ho necháme na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok, bude to trvať približne 1 hodinu.
- Kyslú smotanu premiešame s bryndzou (a kôprom) na hladký krém. Ochutíme mletým čiernym korením a opatrne osolíme, keďže bryndza je slaná.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a z každej vyvaľkáme ½ cm hrubú placku. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme pár minút podkysnúť. Medzitým si vyhrejeme rúru aj 220 °C. Cesto potrieme bryndzovou náplňou, posypeme plátkami cibule, kúskami slaniny a pečieme 15-25 minút do zlata. Podávame teplé, posypané nasekanou čerstvou pažítkou.