Výborná frankfurtská polievka s domácim chlebom

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na frankfurtskú polievku:

  • 2 a ½ lyžice bravčovej masti
  • 3 lyžice hladkej múky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžička údenej mletej papriky
  • ½ lyžičky sladkej mletej papriky
  • 1 a ½ l hovädzieho vývaru
  • 3 zemiaky
  • 3-4 nožičky frankfurtských párkov
  • (alebo iných kvalitných bravčových párkov

    )
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvá petržlenová vňať
  •  

    Na žitný chlieb s cmarom a melasou (1 bochník):

    • 1 šálka (250ml) hladkej žitnej chlebovej múky
    • ¾  šálky hladkej múky
    • ½ šálky celozrnnej špaldovej múky (hladkej)
    • 1 šálka zakysaného cmaru
    • 3 lyžice trstinovej melasy (možno nahradiť medovicovým medom)
    • 1 balíček sušeného droždia (7g)
    • ¾ lyžičky soli
    • ½ lyžičky mletej rasce
    • 1 lyžica oleja
    Ingrediencie

    Na frankfurtskú polievku:

  • 2 a ½ lyžice bravčovej masti
  • 3 lyžice hladkej múky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžička údenej mletej papriky
  • ½ lyžičky sladkej mletej papriky
  • 1 a ½ l hovädzieho vývaru
  • 3 zemiaky
  • 3-4 nožičky frankfurtských párkov
  • (alebo iných kvalitných bravčových párkov

    )
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvá petržlenová vňať
  •  

    Na žitný chlieb s cmarom a melasou (1 bochník):

    • 1 šálka (250ml) hladkej žitnej chlebovej múky
    • ¾  šálky hladkej múky
    • ½ šálky celozrnnej špaldovej múky (hladkej)
    • 1 šálka zakysaného cmaru
    • 3 lyžice trstinovej melasy (možno nahradiť medovicovým medom)
    • 1 balíček sušeného droždia (7g)
    • ¾ lyžičky soli
    • ½ lyžičky mletej rasce
    • 1 lyžica oleja

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Frankfurtská polievka s párkami a zemiakmi je jednoduchá, „hospodská“ klasika. Nepotrebujete k nej nič iné, len kúsok dobrého chleba. Do polievky sme pridali okrem klasickej mletej papriky aj údenú červenú papriku. Určite sa po nej poobzerajte, využijete ju nielen do polievky – napr. takej živánskej pečenej v rúre dá neuveriteľnú chuť, ako keby ste ju pripravovali v pahrebe.

    Originálna frankfurtská polievka

    Postup:

    1. V hrnci rozpustíme 2 lyžice masti a opečieme na nej do sklovita cibule nakrájané nadrobno. Pridáme mletú rascu a opekáme ešte chvíľu. Prisypeme múku a miešame po dobu 1 minúty.
    2. Ďalej pridáme obe papriky, pár sekúnd miešame, aby sme ju nepripálili a všetko zalejeme vývarom. Metličkou prešľaháme, aby sme nemali v polievke žiadne hrudky a privedieme k varu.  Ak sa nám zdá, že je polievka hustá, pridáme viac vývaru alebo vody.
    3. Pridáme zemiaky nakrájané na kocky a polievku osolíme (dáme 2 lyžičky soli, ak bol vývar nesolený, v opačnom prípade, ak sme mali slaný vývar alebo sme použili vývar z bujónu, solíme opatrne, radšej až na koniec). Ochutíme mletým čiernym korením, pretlačenými 2 strúčikmi cesnaku, a varíme na miernom plameni približne 20 minút, alebo kým nie sú zemiaky mäkké.
    4. Medzitým si na panvici rozpálime zvyšnú masť a opečieme na nej do chrumkava nakrájané párky. Pridajte ich aj s výpekom do polievky a povarte ešte 3 minútky.
    5. Polievku podávame s dobrým čerstvým chlebom a posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.

    Ražný chlieb s cmarom a melasou:

    1. V miske zmiešame všetky suroviny (vďaka sušenému droždiu netreba pripraviť kvások) do hladkého, nelepivého cesta. Ak by bolo príliš riedke, prisypeme hladkú múku.
    2. Cesto preložíme do misky, zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok, bude to trvať 1-2 hodiny. Potom cesto preklopíme na pracovnú dosku, prehnetieme a vytvarujeme bochník.
    3. Plech si vyložíme papierom na pečenie, poprášime múkou a bochník naň preložíme. Zakryjeme utierkou a necháme približne 1 hodinu podkysnúť.
    4. Rúru si zohrejeme na 190 °C.
    5. Chlieb žiletkou alebo veľmi ostrým nožom párkrát narežeme a hneď vložíme do horúcej rúry. Na dno rúry rýchlo strekneme rozprašovačom pár krát vodu (aby sa vytvorila para) a pečieme 30-35 minút.
    6. Upečený chlieb poznáme tak, že ak naň zospodu zaklopeme, vydáva dutý zvuk. Určite chlieb neprepichujte špajľou.
    7. Upečený chlieb preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Nikdy čerstvý chlieb nekrájajte kým je ešte teplý, spľasol by a na druhý deň by bol úplne tvrdý.