Pečené kura je určite jedným z najobľúbenejších nedeľných obedov. Nie je s ním veľa práce, pretože rúra urobí všetku prácu za vás, môžete ho pripraviť a ochutiť na tisíc spôsobov a dokonca ak k nemu pridáte do pekáča napr. zemiaky, máte jednou ranou postarané aj o prílohu. Vyskúšajte aj toto pečené kura s náplňou z kyslej kapusty s pečenými zemiakmi. Mäso bude vďaka náplni z kapusty neskutočne šťavnaté. A navyše vám ukážeme, ako pomocou kuchynského špagátu previazať kura pred pečením, aby sa rovnomerne upieklo.
Pečené kura
Postup:
- Celé kura umyjeme, osušíme papierovou utierkou a dobre posolíme z každej strany.
- Rúru zohrejeme na 200 °C. Pekáč vymažeme olejom alebo bravčovou masťou.
- Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno. Slaninu nakrájame na kocky a opečieme ju na panvici. Prebytočný tuk zlejeme a uchováme na neskôr. K slanine pridáme cibuľu a spolu opekáme, kým je cibuľa do sklovita.
- Kapustu scedíme a nahrubo nakrájame. Primiešame k slanine a cibuli a podusíme spolu 5 minút, kým sa vyparí prebytočná tekutina. Touto náplňou naplníme kura a otvor cez ktorý sme kura naplnili spojíme špáradlami. (ak nám z náplne zostane, podusíme ju o čosi dlhšie a odložíme si ju k podávaniu). Kura ešte previažeme špagátom – pomáha to rovnomernejšiemu pečeniu (viď foto návod) a vložíme chrbtom nadol do pekáča. Potrieme výpekom zo slaniny, posolíme, okoreníme a posypeme rascou. Podlejeme asi 50 ml piva a dáme piecť. Pečieme 40 minút až 1 hodinu, občas podlievame výpekom, vodou alebo pivom.
- Medzitým, ako sa kura pečie, zemiaky ošúpeme (ak majú peknú šupku, tak ich len vydrhneme kefkou pod tečúcou vodou), väčšie kúsky prekrojíme, menšie ponecháme vcelku. Naskladáme ich v jednej vrstve do zapekacej nádoby, pokvapkáme olejom, posolíme a okoreníme. Vložíme do rúry a pečieme spolu s kuriatkom.
- Po hodine pečenia, kura opatrne otočíme a necháme opiecť aj z druhej strany približne 10-15 minút. Potom kura ešte raz opatrne otočíme, rúru prepneme na funkciu gril a zapekáme do zlatista. Pod grilom sa zároveň dopečú aj zemiaky. Celková doba pečenia kuriatka by mala byť 1,20 h– 1,40 h.
- Hotové pečené kura a zemiaky vyberieme z rúry a necháme 10 minút odpočívať. Potom naporcujeme a podávame spolu so zemiakmi, výpekom a zvyšnou kapustovou plnkou.