Recept bravčová panenka: panenka s omáčkou k adventnému obedu

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

nakrájaná na jemno

  • 1 lyžička guličiek borievky
  • 2 bobkové listy
  • 2 lyžičky tymianu
  • 1 lyžička šalvie
  • 1 lyžička kôry z pomaranča
  • 1 paradajkový pretlak Billa (140g)
  • 2 lyžice lekváru
  • 50 g sušených sliviek
  • ½ lyžičky perníkového korenia
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • 2 lyžice strúhaného perníku
  • cukor na dochutenie
  • gnocchi Billa ako príloha
  • Ingrediencie

    nakrájaná na jemno

  • 1 lyžička guličiek borievky
  • 2 bobkové listy
  • 2 lyžičky tymianu
  • 1 lyžička šalvie
  • 1 lyžička kôry z pomaranča
  • 1 paradajkový pretlak Billa (140g)
  • 2 lyžice lekváru
  • 50 g sušených sliviek
  • ½ lyžičky perníkového korenia
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • 2 lyžice strúhaného perníku
  • cukor na dochutenie
  • gnocchi Billa ako príloha
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)

    Recept bravčová panenka: ak milujete nevšedné chute, mali by ste vyskúšať tento recept. Bravčová panenka s omáčkou, konkrétne s perníkovou určite patrí k Vianociam, ale môžete si ju pripraviť kedykoľvek. My ju robíme k adventnému obedu a všetci si vždy pochutíme. Veľkým plusom je, že celá príprava nezaberie veľa času - bravčová panenka totiž potrebuje na prípravu len chvíľu, gnocchi stačí len uvariť a omáčka veľa času tiež nezaberie.

    Recept bravčová panenka: panenka s omáčkou k adventnému obedu tzv. perníkovou a lá Vianoce

    Postup:

    1. Bravčovú panenku najskôr osolíme, okoreníme, potrieme trochou masti a dáme bokom odležať.
    2. Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
    3. Na lyžici masti osmažíme borievky. Keď začnú praskať, pridáme bobkové listy, tymian a šalviu. Všetko spolu opekáme asi minútu.
    4. Potom prisypeme nakrájanú cibuľu, ktorú chvíľu opekáme do zlatista a nakoniec zmes zeleniny na sviečkovú. Dobre premiešame.
    5. Ešte do hrnca pridáme pomarančovú kôru, pretlak, sušené slivky, lekvár, perníkové korenie, zalejeme vínom a vývarom. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme za občasného miešania asi 40 minút.
    6. Medzi tým na panvici zo všetkých strán osmažíme bravčovú panenku do zlatista. Bude to trvať len niekoľko minút. Potom ju zabalíme do alobalu a na plechu vložíme do rúry na cca 8 - 12 minút. Záleží na tom, či chcete panenku ružovú alebo prepečenú.
    7. Gnocchi nasypeme do hrnca s vriacou osolenou vodou. Variť sa budú len niekoľko minút. Viď návod na obale.
    8. Do omáčky ešte nakoniec pridáme nastrúhaný perník. Asi dve minúty omáčku ešte povaríme a potom ju prepasírujeme cez jemné sitko. Môžeme ju ešte dochutiť cukrom a soľou podľa chuti. Dobrú chuť.