Zdravé pečenie – pohánkové krekry

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie
  • 1ČL posekaných lístkov rozmarínu
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • soľ a trocha čierneho korenia
  • 30ml olivového
  • oleja

  • 30-40 ml vody podľa potreby viac, či menej
  • Na dip:

    • 200g cíceru (sušeného)
    • 150g cvikly surovej
    • 1 citrón, šťava cca 30ml
    • ½ ČL mletého

    rascovca rímskeho

  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a korenie
  • 40 ml oleja
  • Ingrediencie
  • 1ČL posekaných lístkov rozmarínu
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • soľ a trocha čierneho korenia
  • 30ml olivového
  • oleja

  • 30-40 ml vody podľa potreby viac, či menej
  • Na dip:

    • 200g cíceru (sušeného)
    • 150g cvikly surovej
    • 1 citrón, šťava cca 30ml
    • ½ ČL mletého

    rascovca rímskeho

  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a korenie
  • 40 ml oleja
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)

    Aj po sviatkoch máte chuť niečo chrúmať, ale už sa bojíte na jedlo aj pozrieť? Vyskúšajte nás tip na zdravé pečenie a pripravte si takéto pohánkové krekry s cviklovo - cícerovým dipom. Okrem toho, že kombinácia krekrov a farebného dipu vyzerá naozaj chrumkavo, potešíte aj svoje telo hodnotnou stravou.

    Zdravé pečenie s pohánkou

    Postup:

    1. Všetky suroviny na krekry zmiešame a vypracujeme z nich cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku 2mm a narežeme na 8x3 cm. Plech vystelieme papierom na pečenie a krekry naň poukladáme.
    2. Pečieme pri teplote 200 st. C na plechu asi 12-15 minút, alebo pokým nezačnú jemne tmavnúť okraje krekrov.
    3. Príprava dipu: cícer namočíme do vody na 6 hodín. Potom ho uvaríme do mäkka v osolenej vode.
    4. Medzitým dáme variť cviklu. Keď je uvarená, ošúpeme ju a nastrúhame nahrubo na strúhadle.
    5. Do nádoby vložíme cviklu, posekaný cesnak a cícer, trocha soli, olej, korenie, citrónovú šťavu a mletý rímsky kmín. Premixujeme ponorným mixérom. Ak treba prilejeme trochu vody.
    6. Podávame dozdobené olivami a zeleninou.
     

    Naše tipy:

    • Môžeme použiť aj cícer z konzervy. Ak neviete, kedy je cvikla uvarená, tak je to vtedy, keď do nej zapichneme vidličku a tá tam ľahko vnikne.
    • Ak skúšate nové tipy múky len s najväčšou opatrnosťou, je čas dať "zelenú" pohánkovej múke. Pohánka bola kedysi potravinou chudobných, no je neskutočnou bombou plnou zdravia. Je zdravá, bezlepková a bohatá na vitamíny skupiny B, fosfor, vápnik, železo a rutín, ktorý posilňuje cievy a žily.