Špenátová polievka so strateným vajíčkom

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na 4 porcie polievky:

  • 1 liter vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 až 3 zemiaky
  • soľ a čierne korenie
  • Na stratené vajcia:

  • ocot
  • Ingrediencie

    Na 4 porcie polievky:

  • 1 liter vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 až 3 zemiaky
  • soľ a čierne korenie
  • Na stratené vajcia:

  • ocot
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Na jarný stôl určite patrí niečo zelené. Na ten predsviatočný, pred Veľkou nocou, určite patrí špenátová polievka s vajcom. Prekvapte tento krát rodinu a skúste, ako efektná je špenátová polievka so strateným vajíčkom. Pripraviť stratené vajíčko, alebo "egg benedict" nie je vôbec náročné. Z obyčajnej špenátovej polievky, tak urobíte zážitok.

    Tradičná špenátová polievka s vajcom

    Postup:

    1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a ponoríme do studenej vody, aby nezhnedli, kým si pripravíme ostatné suroviny.
    2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame najemno.
    3. V hrnci, na miernom ohni, zohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu. Potom pridáme nakrájané zemiaky a aj tie jemne s cibuľkou opečieme. Potom všetko jednoducho zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni v prikrytom hrnci do zmäknutia zemiakov.
    4. Keď budú zemiaky mäkké, pretlačíme do hrnca, cez pretláčač, olúpaný cesnak a pridáme umytý špenát. Zľahka premiešame a vypneme sporák. Ak by sme varili ďalej, prišli by sme o všetky cenné látky špenátu. Pri špenáte je totiž dôležité, aby tepelná príprava prebiehala pokiaľ možno čo v najkratšej dobe.
    5. Ručným mixérom potom polievku starostlivo premixujeme, aby sme docielili hladkú konzistenciu, bez kúskov zemiakov alebo špenátu.
    6. Polievku nakoniec, podľa chuti, zjemníme trochou smotany na šľahanie, soľou a korením.
    7. Na stratené vajcia si privedieme v menšom hrnci vodu k varu.
    8. Medzi tým si do malej mištičky opatrne rozklepneme vajcia. Akonáhle začne voda vrieť, sporák stíšime a nalejeme do vody trochu octu. Potom vodu trochu rozmiešame do kruhu a vajcia v miske necháme opatrne skĺznuť do vody. Pokiaľ takto pripravujeme viac vajec, vždy dbáme na to, aby sme ich do vody vkladali čo najrýchlejšie za sebou a nemuseli tak riešiť rozdielne časy prípravy.
    9. Vajcia by vo vode mali samostatne plávať, teda by sa nemali dotýkať a mali by byť úplne ponorené. Po vložení vajec hrniec prikryjeme pokrievkou a čakáme 3 až 5 minút. Ak pokrievku odklopíme, ľahko zistíme, či je už bielok dostatočne pevný. Ak stále vyzerá priehľadne a skleneno, tak ešte chvíľu počkáme. Vajcia vyberáme dierkovanou naberačkou.
     

    Náš tip:

    Špenátová polievka so strateným vajíčkom sa podáva hneď, aby žĺtky vo vajíčkach boli stále trochu tekuté. Dobrú chuť.