Trená bábovka so sezónnym ovocím

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie
  • 4 vajcia
  • trocha citrónovej kôry
  • 1 lyžička vanilky
  • štipka soli na bielky
  • trocha oleja na vymastenie formy a múka na jej vysypanie
  •  

    Ingrediencie
  • 4 vajcia
  • trocha citrónovej kôry
  • 1 lyžička vanilky
  • štipka soli na bielky
  • trocha oleja na vymastenie formy a múka na jej vysypanie
  •  

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Trená bábovka s jahodami sa k letnému slniečku hodí viac ako jej mramorová verzia. Niet nad klasiku. Raňajky s voňavou trenou bábovkou podávanou so šťavnatými jahodami urobia z víkendového dopoludnia nezabudnuteľný zážitok. K tomuto jemnému piškótovému dezertu a jahodám pridajte ešte trochu šľahačky a nezabudnite si jeden kúsok ubrániť pre seba.

    Voňavé a jemné piškótové cesto s jahodami a šľahačkou - to je pravá trená bábovka v letnej verzii

    Postup:

    1. Najskôr si predohrejme rúru na 160 stupňov Celzia, aby sa nám poriadne rozohriala. Formu na trenú bábovku vymastíme olejom a vysypeme múkou.
    2. Žĺtky si oddelíme od bielkov do dvoch rôznych nádob.
    3. Zmäknuté maslo a trištvrte cukru ušľaháme spolu do jemného krému. Bude to trvať niekoľko minút.
    4. Do krému potom postupne pridávame žĺtky, pekne po jednom.
    5. Žĺtkový krém preložíme do druhej misky a túto si spolu so šlahacou metlou umyjeme. Do umytej misky dáme bielka so štipkou soli a začneme šľahať. Počas šľahania potom pridáme zvyšný cukor. Šľaháme kým nedosiahneme krásne tuhý sneh.
    6. Do misky sa žĺtkovým krémom ďalej pridáme vanilku a citrónovú kôru, dobre premiešame.
    7. Počas miešania potom po častiach zapracujeme múku a mlieko. Miešame už ručne.
    8. Na záver opatrne a tiež ručne vmiešame aj sneh, najlepšie na niekoľko etáp. Miešame len tak dlho, aby sa ingrediencie premiešali. Zbytočné miešanie môže ohroziť kvalitu cesta.
    9. Hotové cesto rovnomerne nalejeme do vymastenej formy a vložíme do rúry. Pečieme v rozohriatej rúre asi hodinu, ale počas pečenia bábovku zkontrolujeme, aby sme ju nevysušili.
    10. Pred vybratím z rúry sa môžeme uistiť trikom sa špajdľou. Ak po zapichnutie a vybratí na špajdli nezostane cesto, máme hotovo. Bábovku z rúry vyberieme, necháme 10 minút odpočinúť a potom ju opatrne vyklopíme.
    11. Trenú bábovku potom ozdobíme sezónnym ovocím. My sme zvolili jahody. K podávaniu môžeme ešte pridať šľahačku. Dobrú chuť.
     

    Náš tip:

    • Ak sa nám bábovku nedarí vyklopiť, môžeme ju už obrátenú skúsiť schladiť mokrou utierkou, zatiaľ ma tento trik vždy zachránil.