Počuli ste o quinoa šaláte veľa, viete že je zdravý, ale nemáte dobrý recept? Tak tu je 🙂 Veľmi chutný quinoa šalát z tejto exotickej obilniny s dresingom z bieleho ovčieho syra je ľahký, jemne pikantný a voňavý. Vďaka syrovo jogurtovému dresingu je v lete výborný chladivý. Quinoa je latinskoamerická obilnina jemnej chuti. Jej príprava je jednoduchá, ešte rýchlejšia ako príprava cestovín. V spojení s olivovým olejom, citrónovou šťavou, cibuľkou a čerstvou vňaťou vytvoríte jednoducho krásne letné jedlo.
Quinoa šalát s bylinkami a studeným dresingom z ovčieho syra bude vaša obľúbená letná večera
Postup:
- Quinou premyjeme na site horúcou vodou a necháme odkvapkať.
- Do hrnca dáme variť osolenú vodu a pridáme quinou. Varíme, podobne ako cestoviny, na miernom ohni asi 20 minút, potom zlejeme a necháme „dobehnúť“ v hrnci s pokrievkou ešte 5 minút. Potom quinou preložíme do misy a primiešame k nej citrónovú šťavu a olivový olej.
- Rajčiny nakrájame na menšie kocky, cesnak očistíme a posekáme nadrobno, cibuľku pokrájame na kolieska. Quinou zmiešame s rajčinami, cesnakom a cibuľkou a dochutíme petržlenovou a mätovou vňaťou, soľou a korením.
- Quinoa šalát môžeme dať chladiť.
- Pripravíme si zatiaľ syrový dresing. Syr si najemno nastrúhame. Trochu na ozdobenie si odložíme.
- Väčšiu časť syra zmiešame s jogurtom, dosolíme a dokoreníme.
- Ak máme radi naozaj krémovú chuť, syr s jogurtom vymiešame v mixéri, alebo ručným mixérom.
- Šalát podávame s krémom z ovčieho syra a posypeme ho zvyšným syrom.
Náš tip:
- Navrch ešte dáme pár lístočkov mäty. Skvelo chutí aj s rezom citróna, ktorý sa veľmi hodí k všetkým studeným alebo mediteránskym šalátom. Dobrú chuť!