Živánska na grile z kuracieho mäsa

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 2 veľké cibule
  • 2 väčšie paradajky alebo 250 g cherry paradajok

  • 1 nožička klobásky

  • 100 g údenej slaniny
  • olej
  • grilovacie korenie (alebo soľ, mleté čierne korenie a mletá červená paprika)
  • alobal
  • Ingrediencie

    Pre 4 osoby:

  • 2 veľké cibule
  • 2 väčšie paradajky alebo 250 g cherry paradajok

  • 1 nožička klobásky

  • 100 g údenej slaniny
  • olej
  • grilovacie korenie (alebo soľ, mleté čierne korenie a mletá červená paprika)
  • alobal
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2

    Živánska na grile? No jasné! Na grile sa dá okrem steaku či pečenej krkovičky pripraviť oveľa viac jedál, ako by ste si mysleli. U nás doma je grilovacia sezóna celoročne, ešte aj na Štedrý večer rybu grilujeme na uhlí na terase 🙂 Gril je naozaj výborný pomocník, s trochou cviku na ňom pripravíte kompletné menu. Okrem mäsa aj grilovanú zeleninu, skvelé sú papriky, cukety, baklažány, cherry paradajky na stopke, či veľké mäsité rajčiny, jarné cibuľky, špargľa, sladké zemiaky atď. Dokonca si na ňom môžete pripraviť aj dezert! Grilované zrelé nektárinky, broskyne či ananás sú neodolateľné. S kopčekom vanilkovej zmrzliny vám nebude chýbať ani koláč.

    Živánska je obľúbenou pochúťkou, ktorú pripravíte aj na rýchlej letnej grilovačke

    Postup:

    1. Zemiaky si očistíme a nakrájame na hrubšie kolieska.
    2. Cibuľu, papriku a paradajky nakrájame na hrubšie plátky. Ak máme cherry paradajky prerežeme ich iba na polovičky. Podobne nakrájame aj klobásku a slaninu na plátky.
    3. Kuracie mäso umyjeme a veľké časti rozdelíme na menšie. Mäso potrieme olejom a ochutíme grilovacím korením, alebo vlastnou zmesou korenia.
    4. Živánska potrebuje prepiecť v šťavičke zo zeleniny a v tuku zo slaninky a klobásy. Pripravíme si preto veľký plát alobalu a do stredu poukladáme plátky zemiakov. Posolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Na zemiaky poukladáme mäso, na to kúsky paprík a cibule, potom plátky paradajok, alebo cherry paradajky nakrájané na polovičky. 
    5. Na zeleninu uložíme kúsky klobásy a nakoniec slaninu. Okrem toho, že potrieme mäso, nepoužívame žiaden iný tuk. Slaninka a klobása pustia dosť tuku.
    6. Alobal uzatvoríme. Dáme pozor, aby sme balíčky neprepichli, aby naša Živánska ostala šťavnatá. Takto pripravíme všetky balíčky.
    7. Balíčky uložíme na rozohriaty gril a pečieme zakryté pri strednej teplote, približne 40 až 50 minút, až kým nie je mäso prepečené a zelenina mäkká. Prípadne jeden balíček otvoríme a skontrolujeme.
    8. Živánsku podávame teplú, ale pozor pri otváraní balíčkov na horúcu paru! S dobrým chlebom a nakladanou zeleninou je živánska skvelé pohostenie pre hostí, alebo výnimočné rodinné jedlo.